MADR: Modificari si completari in Programul National Apicol pentru perioada 2017-2019

a062ebb561990dedd2eb2fcc3814dfb2_XL.jpg

In sedinta de Guvern din 10 mai 2018 s-a aprobat modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 443/2017 privind Programul National Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia.

In conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 29 decembrie 2017.

Astfel, pentru achizitionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale incheiate intre cooperativa si membrii acesteia, respectiv anual, dupa plata ajutorului, pana la 1 martie, si se reglementeaza sanctiunea aplicata in cazul in care nu sunt transmise in termenul prevazut.

In cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica, se reglementeaza numarul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv 3 medicamente diferite, in vederea controlului eficient al utilizarii fondurilor alocate prin Program.

In vederea autorizarii furnizorilor de medicamente este necesar sa se specifice ca acestia trebuie sa fie autorizati sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ sa se prezinte copia documentului care atesta autorizarea sanitara veterinara.

Avand in vedere ca se deconteaza 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasati in pastoral, in documentul care atesta aceasta trebuie sa fie metionat numarul de stupi deplasati in pastoral.

In scopul stabilirii eligibilitatii furnizorilor de cutii este necesara introducerea documentului de autorizare pentru comercializare a cutiilor, respectiv copia certificatului de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a furnizorilor de cutii.

Pentru exactitatea reglementarii, in cazul achizitionarii de matci si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica se redefinesc dimensiunile minime/maxime ale efectivului detinut in vederea achizitionarii de matci si/sau familii de albine.

De asemenea, se reglementeaza decontarea cheltuielilor in functie de efectivul detinut, conform adeverintei ANZ, pentru toate masurile.

Pentru evitarea crearii conditiilor artificiale este necesara reglementarea conditiei ca furnizorii de medicamente, matci, familii de albine sau stupi sa nu poata fi si beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori in Programul national apicol pentru perioada 2017-2019. Totodata, tot pentru evitarea crearii conditiilor artificiale, in cadrul Programului, solicitantul care este si furnizor constituit sub o alta forma de organizare decat cea prin care solicita sprijin nu este eligibil.

Facem precizarea ca termenul limita de depunere pana la data de 15 august se inlocuieste cu 1 august, din cauza timpului redus pentru efectuarea pana la data de 15 octombrie atat a controalelor administrative si la fata locului, cat si a platii sprijinului, avand in vedere numarul mare de apicultori solicitanti ai sprijinului.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top