Fundatia Soros: Initiativa de sustinere a intreprinderilor sociale pentru incluziunea romilor

tigan_intreprindere_sociala.jpg

Fundatia Soros Romania lanseaza o competitie de proiecte pentru asistenta financiara si profesionala acordata intreprinderilor sociale infiintate prin intermediul Fondului Social European (FSE), cu conditia ca acestea sa contribuie direct la incluziunea sociala a romilor.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 31.07.2013
Buget: 420.000 dolari

tigan_intreprindere_socialaObiective

Acest program isi propune sa sustina intreprinderile sociale, definite ca organizatii care au ca scop principal asigurarea/furnizarea bunastarii pentru comunitate, creata la initiativa unui grup de cetateni si unde interesele materiale ale celor ce au investit capital sunt limitate.

O intreprindere sociala functioneaza ca un agent economic, produce bunuri si servicii pe care le ofera pe piata, dar isi conduce operatiunile si redirectioneaza surplusul pentru a indeplini scopurile sociale, culturale sau de protectie a mediului.

Solicitanti eligibili

Pot solicita finantare intreprinderile sociale infiintate ca :

 • persoana juridica fara scop patrimonial (asociatii, fundatii etc.)
 • persoana juridica cu scop patrimonial (cooperative mestesugaresti, societati cu raspundere limitata etc).

Intreprinderea sociala care solicita finantare trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile de eligibilitate prezentate mai jos:

 • sa fi fost infiintata in cadrul unui proiect finantat in cadrul Fondului Social European;
 • sa indeplineasca cel putin una dintre cerintele urmatoare:
 1. desfasurarea unor activitati sociale care sa deserveasca comunitati locuite de persoane de etnie roma;
 2. cel putin un angajat al acesteia sa fie de etnie roma;
 3. cel putin un membru asociat sau fondator sa fie de etnie roma.

Conditii de finantare

Valoarea totala alocata prezentei scheme de finantare este de 420.000 dolari SUA. Valoarea  maxima a finantarii pentru fiecare intreprindere sociala este de 12.500 dolari SUA.

Perioada de implementare este de maxim 10 luni.

Fundatia SOROS va asigura servicii de consultanta, mentorat si monitorizare pe intreaga perioada de implementare a proiectului.

Modul de finantare pentru cele doua tipuri de beneficiari va fi :

 • grant pentru persoanele juridice fara scop patrimonial (asociatii, fundatii etc.)
 • garantare imprumut pentru persoanele juridice cu scop patrimonial  (cooperative mestesugaresti, societati cu raspundere limitata, etc). In acest caz acordarea imprumutului rambursabil se va acorda prin intermediul unei institutii financiare bancare/non bancare agreate de Fundatia Soros Romania,  conditiile financiare de acordare a imprumutului fiind stabilite de comun acord intre acestea.

Termen-limita

Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 31 iulie 2013, ora 17.00. In cadrul acestui program, o intreprindere sociala poate depune o singura cerere de finantare.

Aplicatiile si documentele aferente acestora vor fi transmise in format electronic. Acestea vor fi incarcate in sistemul on-line, la adresa url www.soros.ro/sen, pana la data de  31 iulie 2013 ora 17 :00.

Evaluarea va cuprinde doua etape:

 • Analiza cererilor de finantare transmise de catre solicitanti;
 • Analiza starii de fapt pentru organizatiile calificate in prima etapa. Aceasta etapa se va desfasura incepand cu 1 septembrie 2013 si va dura cel mult 21 de zile lucratoare.

Astfel, urmare analizei cererilor de finantare, expertii numiti in cadrul proiectului vor proceda la efectuarea unei vizite de evaluare a starii de fapt din cadrul fiecarei intreprinderi sociale.

Dupa parcurgerea celor doua etape, aplicantii vor fi instiintati cu privire la rezultatul final al evaluarii, si se va trece la faza de contractare.

Informatii suplimentare se pot solicita, in scris,  la Fundatia Soros Romania: persoana de contact: Dana Dumitrescu – Iomer, telefon 021/212.11.01/02; fax 021/212.10.32, e-mail:[email protected].

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Anunt cerere de proiecte (PDF)

Finantator: Fundatia Soros Romania
Sursa: Soros.ro

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.