Guvernul analizează posibilitatea unui mecanism de eșalonare pe 12 luni a datoriilor la stat, fără garanții și cu rate lunare în funcție de lichidități

bani.jpg

Guvernul analizează oportunitatea unui nou mecanism de eșalonare a datoriilor firmelor către stat pe o perioadă de cel mult 12 luni, fără constituirea de garanții, în timp ce ratele ar urma să varieze în funcție de lichiditățile financiare pe care firmele previzionează să le aibă, potrivit Planului Național de Investiții și Relansare Economică.

Firmele beneficiază încă din martie de posibilitatea de a amâna la plată datoriile către stat, fără acumularea de dobânzi și penalități, precum și fără riscul unor popriri sau executării de către Fisc. Cum facilitatea a fost recent extinsă până la 25 octombrie, mecanismul la care se gândește Guvernul ar putea fi legat de presiunea financiară ridicată cu care s-ar putea confrunta firmele la 25 octombrie când ar trebui să achite dările pentru toate lunile din urmă.

“În continuare, în funcție de evoluția economică și de necesitatea adoptării unor noi măsuri de sprijin pentru contribuabili, se analizează oportunitatea promovării unui mecanism de eșalonare la plată a datoriilor pe o perioadă de cel mult 12 luni, fără constituirea de garanții. Această facilitate fiscală are la bază depunerea unei cereri la organul fiscal, care să fie însoțită de documentele justificative din care să rezulte dificultatea financiară cu care s-au confruntat contribuabilii în perioada stării de urgență, precum și prezentarea unui plan de redresare și de sustenabilitate a plății ratelor și a obligațiilor curente ce se vor naște pe perioada eșalonării. De asemenea, vom reglementa posibilitatea ca debitorii să achite diferențiat ratele lunare din eșalonare, în funcție de lichiditățile financiare pe care aceștia previzionează să le aibă pentru asigurarea plății acestora și a obligațiilor curente”, potrivit planului guvernamental… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.