Incluziunea sociala a romilor, prioritate pentru Guvernul Romaniei

romi_ajutor.jpg

Punctul National de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a organizat la Palatul Victoria, cea de-a cincea reuniune a Comitetului Interministerial pentru monitorizarea si evaluarea implementarii Strategiei Guvernului Romaniei pentru incluziunea cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Intalnirea a fost prezidata de Vasile Dincu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, pentru a marca interesul major pe care Guvernul Romaniei il acorda minoritatilor etnice si vulnerabilitatilor socio-economice.

„Strategia aceasta nu este una pentru romi, ci este pentru noi toti, pentru ca daca avem un proces coerent de incluziune a romilor, in urma lui beneficiem cu totii. Tocmai de aceea, as vrea sa stabilim cateva actiuni concrete pentru urmatoarele doua luni. Imi doresc sa mergem cu totii in aceeasi directie si cat mai curand. Nu avem timp de asteptat, prea multi ani situatia a fost ignorata, nu doar la nivelul administratiei, ci la nivelul intregii societati. Nu ne place cum traiesc, dar cu cat ii marginalizam mai mult, cu atat avem de suferit”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu.

Viceprim-ministrul a subliniat ca, in acest domeniu, esentiala este implicarea locala: „Cheia este sa activam comunitatile locale. Putem organiza niste sesiuni comune cu structurile asociative ale administratiei publice locale sau teleconferinte cu prefectii. Nu este suficient sa dam primarilor strategia sa o citeasca, ci sa ne intalnim cu ei, sa vedem efectiv cum aplicam prevederile ei, ce se poate face la nivel local si ce nu, unde ii putem sprijini de aici, de la Bucuresti. Acest comitet trebuie sa fie, pe de alta parte, motorul unei coordonari mai bune intre ministere”.

In cadrul intalnirii, dupa o evaluare a stadiului actual de implementare a masurilor pentru incluziunea populatiei de etnie roma, membrii Comitetului au convenit sa prioritizeze actiunile prevazute in HG nr. 18/2015, precum si sa asigure finantarea acestora din bugetul national.

„A raspunde realitatilor sociale si institutionale este elementul cheie in acest proces de prioritizare. Vrem ca Strategia pentru incluziunea romilor sa fie un instrument practic si concret, asumat si bugetat corespunzator, nu doar un document de raft. Astfel, asteptam de la institutiile publice cu rol in implementarea Strategiei, propuneri realiste, cu accent pe calitate interventiilor si nu pe cantitatea lor”, a declarat domnul Ciprian NECULA, secretar de stat in cadrul MFE si reprezentant al Punctului National de Contact pentru Romi.

Urmatoarea reuniune a Comitetului Interministerial va avea loc in data de 03.11.2016, ora 10:00, la sediul MFE. Stadiul actual si proritatile stabilite vor fi prezentate, ulterior, intr-o sedinta de Guvern, constituind baza de fundamentare pentru actualizarea HG nr. 18/2015 referitoare la Strategia Guvernului Romaniei pentru incluziunea cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Sursa: MInisterul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.