Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) a platit 1,5 miliarde de lei in primele opt luni din 2017 pe proiecte finantate din fonduri europene si estimeaza ca pana la sfarsitul anului se va depasi pragul de doua miliarde lei, sume care vor fi solicitate la rambursare si vor creste gradul de absorbtie al fondurilor europene, potrivit unui comunicat de presa.
Compania de cai ferate a finalizat, in acest an, in proportie de 85% lucrarile de modernizare a infrastructurii si suprastructurii feroviare pe 180 de kilometri de cale ferata intre Simeria – Sighisoara, fiind receptionati peste 100 de kilometri de cale ferata modernizata si a lansat in executie alti 141 kilometri pe sectiunea Radna – Gurasada – Simeria, se arata in sursa.
Potrivit sursei citate, tot in acest an a fost lansata si procedura de licitatie pentru 120 kilometri de cale ferata pe sectiunea Brasov – Sighisoara si a fost obtinuta finantare pentru modernizarea sectiunii Predeal-Brasov.
„Rezultatele inregistrate in ultimii trei ani au mentinut compania pe un trend ascendent din punct de vedere economic, CFR SA devenind astfel una dintre putinele companii cu capital majoritar de stat fara datorii la bugetul consolidat”, se arata in comunicat.
In acest an, CFR SA a castigat in instanta contestatiile depuse de constructori pentru trei mari tronsoane feroviare – Km 614-Barzava, Barzava-Ilteu si Gurasada-Simeria – a caror valoare financiara se ridica la 6,08 miliarde lei, contestatii bazate pe anumite lacune legislative care au intarziat practic demararea lucrarilor de modernizare pe cei aproximativ 120 kilometri de cale ferata.
Reprezentantii CFR au precizat: „CFR SA a semnat contractul pentru reactualizarea SF in vederea electrificarii si dublarii liniei Cluj – Episcopia Bihor care asigura o noua iesire pe granita cu Ungaria si a obtinut finantare si a lansat pregatirea executiei lucrarilor pentru modernizarea a 480 km cale ferata din Coridorul IV, ramura sudica, Arad – Caransebes – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat. Compania a identificat si obtinut sursa de finantare si a lansat procedurile pentru construirea noului pod de la Gradistea si modernizarea liniei Bucuresti – Giurgiu, redeschiderea Podului de la Gradistea fiind estimata pentru anul 2019”.
Prin programul de redresare economico-financiara CFR a alocat peste 500 milioane lei pentru lucrari de reparatii si investitii in infrastructura feroviara in vederea reducerii numarului de restrictii de viteza pe intreaga retea de cale ferata.
Reprezentantii companiei apreciaza ca principalii factori care au influentat pozitiv strategia de dezvoltare si modernizare a CFR au fost eficientizarea activitatii economice, prin cresterea veniturilor si redimensionarea cheltuielilor, integrarea infrastructurii feroviare nationale in reteaua europeana, informeaza sursa.
Sursa: Bursa.ro