Intalnirea ministrului Petre Daea cu Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm

021b3b3a5beb310d3b0206779a143ee3_XL.jpg

Ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, l-a primit pe E.S. Hans KLEMM, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, joi, 25 mai 2017. Temele principale abordate pe parcursul intalnirii au vizat sectorul irigatiilor, al patrunderii Romaniei pe piata din SUA cu produse din carne, al biotehnologiilor, al cercetarii in agricultura, precum si provocarile aduse de schimbarile climatice.

Astfel, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a amintit despre intalnirea pe care au avut-o in cursul saptamanii trecute la Seminarul pentru reabilitarea irigatiilor, la care au participat atat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, si cel al Israelului, Tamar Samash, cat si delegatii de specialisti in domeniul irigatiilor.

Ministrul a aratat ca pivotul central al interesului pentru agricultura din Romania il reprezinta sectorul irigatiilor, un obiectiv de investitii de mare valoare, extrem de complex. Totodata, Petre Daea a subliniat ca prioritatea zero a Guvernului Romaniei o reprezinta creșterea productivitatii agricole prin investitii in infrastructura, in sistemele de irigatii, in depozite, in masini si utilaje agricole, in deschiderea de noi piete de desfacere.

In continuare, ministrul a detaliat pentru Ambasadorul SUA la Bucuresti etapele prevazute pentru realizarea Programului National de reabilitare a infrastructurii principale de Irigatii care prevede o investitie totala de 1,015 miliarde euro. Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, aceste fonduri vor fi in totalitate asigurate din bugetul statului pe durata a patru ani de zile.

Totodata, ministrul a subliniat interesul sau major pentru colaborare in vederea realizarii acestui obiectiv: “Ne intereseaza revitalizarea sectorului irigatiilor, ca atare, dar si cresterea randamentelor, folosind cat mai putina energie si minimizand pierderile de apa, altfel spus ne dorim sa aducem apa la plante, la un cost cat mai mic si fara risipa. De aceea, operatorii economici din cele doua state trebuie sa intre in contact pentru a aduce ultimele descoperiri in materie de tehnologie in acest sector”.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mentionat in cadrul intalnirii cu Ambasadorul SUA la București necesitatea adaptarii tehnologiilor la noile conditii de clima, prin soiuri mai rezistente. in contextul schimbarilor climatice, Petre Daea a mentionat ca trebuie sa existe o preocupare permanenta in cautarea unor solutii care sa reduca efectele negative ale acestora asupra sectorului agricol.

Un alt subiect abordat in cadrul discutiilor de astazi l-a reprezentat deschiderea de noi piete pentru Romania, in acest sens diplomatul american aratand ca este familiarizat cu dorinta tarii noastre de a patrunde pe piata SUA cu produsele din carne.

Ministrul Petre Daea a precizat ca Romania tocmai a fost inclusa pe lista oficiala a statelor libere de pesta porcina clasica de catre Organizatia Internationala pentru Sanatate Animala (OIE), ceea ce creeaza premisele ridicarii restrictiilor privind exporturile de carne de porc pe piete terte.

In acest sens, ministrul a vorbit si despre Programul carne de porc in fermele romanesti, aprobat recent de Parlament, care va permite crescatorilor de porcine sa sporeasca efectivele de animale, avand in vedere ca Romania se afla in topul tarilor din Uniunea Europeana cultivatoare de porumb, furaj de baza care poate fi utilizat in hrana suinelor.

La randul sau, Ambasadorul Hans Klemm a mentionat ca un alt domeniu in care poate fi realizata colaborarea dintre Romania si SUA este cel al cercetarii, fiind util in acest sens schimbul de experienta in vederea creșterii productiilor si implicit a veniturilor pentru fermierii romani, cu scopul de a spori prosperitatea in mediul rural.

Avand in vedere bunele relatii de colaborare și interesul deosebit pentru potentialul agricol al Romaniei, ambasadorul Hans Klemm și-a manifestat dorinta ca in viitorul apropiat sa fie numit un reprezentant pe probleme de agricultura din cadrul Departamentului de Stat al SUA, in Romania. La finalul intrevederii de astazi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, l-a asigurat pe Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, de toata disponibilitatea sa in privinta colaborarii dintre cele doua tari in domeniul agriculturii.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.