INTERVIU Costin Sorici, Managing Partner Project Management Solutions: Finantarea este doar un mijloc de a pune in practica un proiect

costin-sorici-pms.png

Costin Sorici-PMSCostin Octavian Sorici este Managing Partner al SC Project Management Solutions SRL, societate pe care a fondat-o in 2001. Are experienta nationala si internationala de 15 ani in domeniul managementului de proiect si accesarii fondurilor europene. A coordonat si asistat peste 150 de proiecte cu finantare europeana din diverse programe de preaderare si aderare.

Este doctor in economie si MBA al prestigioasei scoli de afaceri CNAM Paris, fiind si cadru universitar la Universitatea Ovidius din Constanta. In calitate de consultant si cadru didactic a contribuit, prin lucrarile sale, la raspandirea instrumentelor si tehnicilor de management de proiect si managementul ciclului de proiect, asociate finantarilor europene.

Este consultant in management certificat la nivel international, fiind membru in Comitetul Director al AMCOR, cea mai importanta organizatie de consultanta in management din Romania. Din aceasta pozitie, s-a implicat activ in pregatirea viitorului exercitiu de programare 2014-2020, in calitate de reprezentant in diferite Comitete Consultative Tematice.

Finantare.ro: Cum v-ati descrie pe dumneavoastra, ca si consultant, si echipa in care lucrati?

Costin Octavian Sorici: Sunt o persoana dinamica, optimista, care incearca mereu sa gaseasca solutii, careia ii place sa dea mereu 100% in tot ceea ce face. Ma consider un permanent „invatacel activ”, in sensul in care nu ma opresc niciodata din a invata lucruri noi, din a ma dezvolta, insa intotdeauna aplic ceea ce am invatat in folosul echipei mele si a clientilor mei.

Pentru ca am pomenit de echipa, aceasta este formata in jurul acelorasi principii. Suntem cu totii oameni veseli dar seriosi in tot ceea ce facem, pasionati de munca noastra, de gasirea de solutii creative pentru clientii nostri, de dezvoltare personala si profesionala. Ne simtim bine impreuna si incercam sa ne aducem mereu contributia pozitiva la rezolvarea provocarilor ridicate de clienti.

Finantare.ro: Cum vedeti viitorul consultantilor din Romania?

Costin Octavian Sorici: Eu obisnuiesc mereu sa spun ca viitorul il cream noi insine. Cred cu tarie ca piata de consultanta din Romania se va dezvolta, pe masura ce si economia romaneasca se va consolida. Cred ca fiecare dintre noi, consultanti si firme de consultanta trebuie sa ne aducem contributia la dezvoltarea unei piete de consultanta robuste, apreciate, in care sa domine etica, profesionalismul, orientarea catre client si concurenta constructiva.

Cred ca am ajuns intr-un moment de maturitate al pietei in care cele mai bune firme de consultanta se vor impune si se vor consolida, iar cele care nu respecta valorile de mai sus vor fi, incet, incet, eliminate.

Finantare.ro: Avand in vedere experienta acumulata, credeti ca fondurile europene mai reprezinta astazi o solutie convenabila de finantare pentru companiile si institutiile publice din Romania?

Fondurile europene reprezinta cu certitudine „o solutie” pentru multe dintre problemele companiilor si institutiilor. Problema este ca de multe ori firmele si antreprenorii le vad ca unica solutie iar asta este o abordare gresita. Fondurile europene nu sunt un „panaceu universal”.

Ele nu pot nici ajuta pe toata lumea, nici rezolva orice tip de problema de finantare. Daca ne facem proiectele doar plecand de la ideea ca trebuie sau vrem sa „tragem niste bani europeni”, atunci putem sfarsi de multe ori dezamagiti sau chiar abandona niste proiecte frumoase.

Intrebarile care ar trebui puse in acest context sunt: este el oportun si durabil? ce vreau sa obtin, unde vreau sa ajung cu acest proiect?, cum contribuie el la strategia mea de dezvoltare ca si organizatie? Si abia apoi sa analizez daca fondurile europene pot fi o solutie de finantare pentru el. Altfel, vom pune mereu „plugul in fata tractorului”.

Finantare.ro: Care sunt problemele de care va loviti cel mai des in activitatea dumneavoastra? Care ar fi solutia pentru acestea?

Costin Octavian Sorici: Principalele probleme cu care ne confruntam in acest moment in zona de fonduri europene, tin pe de o parte de ritmul lent cu care institutiile responsabile ale statului se misca in elaborarea ghidurilor si procedurilor si lansarea apelurilor pentru noile programe operationale si, pe de alta parte, de reticenta si suspiciunile clientilor referitoare la aceste finantari. De fapt, cea de-a doua problema deriva din prima si din experientele, unele negative, pe care le-au avut unii beneficiari in fostul exercitiu.

Evident, nu putem generaliza, insa birocratia institutiilor statului in fazele de aplicare si evaluare, imposibilitatea de a gasi intelegere la banci pentru asigurarea cofinantarii, lentoarea cu care se ramburseaza banii, perioadele lungi de monitorizare post-implementare, contribuie la mentinerea unui climat de neincredere si reticenta fata de fondurile europene.

Solutiile constau in fluidizarea acestui proces, profesionalizarea actorilor implicati in acest proces de absorbtie a banilor europeni, o mai buna popularizare a succeselor si beneficiilor pe care le pot obtine companiile si institutiile si o mai mare intelegere din partea sectorului bancar. O parte din aceste solutii au fost implementate sau sunt in curs de implementare, pentru altele va trebui sa facem in continuare lobby activ. Insa efectele se vor vedea abia in timp, pentru ca este nevoie de o schimbare a perceptiei, de castigarea increderii beneficiarilor.
 
Finantare.ro: Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie toti cei care doresc sa obtina o finantare?

Costin Octavian Sorici: Cred ca cel mai important lucru pe care ar trebui sa il stie organizatiile care vor sa obtina finantare este acela ca finantarea reprezinta doar un pas intr-un demers mai amplu, strategic, de identificare a prioritatilor de dezvoltare pe ternmen mediu, de gandire a scenariilor, de gasire a surselor de finantare si de implementare eficienta a solutiilor. Intr-un final, finantarea este doar un mijloc de a pune in practica un proiect. Insa acesta trebuie sa fie foarte clar corelat cu nevoile de dezvoltare ale organizatiei si cu resursele de care ea dispune la un moment dat. Altfel, ajungem sa facem proiecte fara rost (lipsite de oportunitate si relevanta) sau nesustenabile (imposibil de a fi sustinute pe termen lung). Ambele variante sunt extrem de daunatoare pentru organizatiile respective si pentru societate in ansamblu.

Finantare.ro: PROJECT MANAGEMENT SOLUTIONS este membra in cadrul AMCOR (Asociatia Consultantilor in Management din Romania). Ce puteti sa ne spuneti despre calitatea de membru AMCOR? Recomandati firmelor de consultanta din Romania sa se inscrie in aceasta asociatie profesionala?

Suntem membrii AMCOR inca de la infiintare, din 2001. Cred ca, dupa decizia de a infiinta compania, afilierea la AMCOR a fost cea mai inspirata decizie de business pe care am luat-o. Spun asta pentru ca intr-o breasla extrem de competitiva si dinamica cum este cea a consultantilor, ai intotdeauna nevoie atat de un reper cat si de o garantie.

AMCOR este un reper deopotriva pentru consultanti si firme de consultanta, oferind un cadru bine structurat, obiectiv si eficient de atestare nationala si certificare internationala, ghiduri de bune practici si un cod etic pentru organizatiile membre. In acelasi timp acesta este un reper si pentru clientii de consultanta oferindu-le acestora garantia ca procesul de consultanta desfasurat de firmele membre se intampla dupa anumite standarde.

Prin urmare, apartenenta la AMCOR ar trebui sa reprezinte un deziderat legitim pentru orice companie care actioneaza etic si profesionist pe piata de consultanta, dar este insotia de o serie de obligatii, de respectarea unor standarde, care ne diferentiaza si ne adauga valoare in ochii clientilor.

Finantare.ro: Ce sfat le-ati transmite cititorilor nostri?

Costin Octavian Sorici: Sfatul meu este sa inceapa intotdeauna cu „gandul la final”, sa isi planifice in mod minutios afacerea si sa isi gandeasca obiectiv proiectele de dezvoltare. Sa apeleze cu incredere la fondurile europene dar numai dupa ce stiu exact ceea ce vor si cum pot avea maxim de beneficii de pe urma acestora. Si sa nu uite ca noi, consultantii, suntem pe piata ca sa fim partenerii lor si sa ii asistam atat in demersul strategic cat si in obtinerea celei mai bune finantari pentru proiectele lor.

2 thoughts on “INTERVIU Costin Sorici, Managing Partner Project Management Solutions: Finantarea este doar un mijloc de a pune in practica un proiect”

  1. Irina spune:

    Foarte interesant interviu. In ceea ce priveste consultanta in managementul de proiect suntem inca foarte la inceput, iar potentialul de dezvoltare este urias. Sa speram ca actualii specialisti vor forma o noua generatie in domeniu.

  2. PANA ION spune:

    Ma umesc Pana Ion, str. principala nr. 20, satul Merisani, com. Dobrotesti , jud. TR. telefon 0785702321, Detin suprafata de 6,88 ha. suprafata de teren extravilan, pentru care m-am hotarat sa-l plantez cu arborele de paulownia. Optez pentru paulownia pentru faptul ca are crestere rapida iar eu de cativa ani intentionez sa impaduresc suprafata , fara rezultat din lipsa suportului financiar si al proiectului. Am retinut ca prin submasura 8.1 se pateu finanta astfel de initiative cu fonduri europene nerambursabile. Va rog sa-mi inlesniti prin contributia d-voastra realizarea proiectului pe suprafata respectiva comusa din 4 parcele. CU STIMA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.