Simona Bonghez este membra a PMI Leadership Institute Advisory Board si Owner Confucius Consulting, companie specializata in servicii de consultanta si training in managementul proiectelor.

Simona are peste 15 ani experienta in management de proiect si ofera consultanta si traininguri specializate in acest domeniu de peste 10 ani. Are trei certificari internationale in domeniu: Certified Senior Project Manager (IPMA), Project Management Professional (PMI) si PRINCE2 Practitioner (OGC).

Simona sustine traininguri pentru pregatirea in vederea certificarii PMP, sesiuni de instruire in vederea certificarii IPMA precum si consultanta in management de proiect. Colaboreaza cu Facultatea de Comunicare din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, in cadrul masteratului de Managementul Proiectelor si face parte din echipa de lectori ai programului Professional MBA in Process and Project Management prezentat in Romania de catre Vienna University for Economics and Business Administration.

 

1. Ce au in comun SCRUM si Extreme Programming ?

Simona Bonghez : Ambele sunt metodologii de managementul proiectelor, se inscriu in zona abordarilor Agile alaturi de Kanban, Lean. Acestea sunt, de fapt, cele mai cunoscute abordari, dar mai sunt multe altele, unele initiate in industria IT, altele insa cu radacini in diverse alte industrii (Kanban, de exemplu vine de la Toyota)

2. Prin ce difera metodologiile Agile fata de cele traditionale ?
Simona Bonghez : Trecerea la metodologiile Agile a fost cea mai notabila schimbare in procesul de dezvoltare software in ultimii 15-20 de ani. Desi metodele Agile exista si sunt aplicate inca din anii 50, industria software le imbratiseaza in anii 70, dar ele se transforma in modul lor de gandire abia de la sfarsitul anilor 90. Tranzitia nu a fost deci brusca, nu putem vorbi despre o ‘ridicare la lupta’ impotriva abordarilor traditionale, ci mai degraba despre o evolutie spre modalitati adecvate, care raspund mai repede si mai bine necesitatilor domeniului. Nu putem spune ca ‘a fi Agile’ contrazice conceptele traditionale de managementul proiectelor, nici cei mai infocati sustinatori ai metodologiilor Agile nu fac asta; in schimb putem afirma ca privim proiectele dintr-o perspectiva diferita: punem accent pe o prioritizare stricta a actiunilor, pe transparenta si adaptare, pe auto-organizarea echipelor, pe o mult mai buna comunicare și colaborare. 

3. Ce motive exista pentru care metodele Agile au devenit tot mai valoroase in Romania?
Simona Bonghez : Ne mandrim – nu-i asa – cu industria noastra de dezvoltare software. Cresterea si evolutia ei a antrenat – in mod organic – o mai buna intelegere a ceea ce numim metodologii Agile, a determinat cresterea numarului de specialisti care le utilizeaza si promoveaza. Putem vorbi de atingerea numarului critic ? Nici pe departe. Nu am atins numarul critic nici macar la capitolul manageri de proiect, indiferent in ce industrie ar lucra ei. Dar suntem pe drumul cel bun, managementul proiectelor incepe sa fie recunoscut ca aducand valoare organizatiilor indiferent de abordare. Situatia pietei a contribuit la recunoasterea – in stadiu incipient, totusi, – a beneficiilor aplicarii conceptelor de managementul proiectelor. Nu ne mai permitem sa lasam realizarea obiectivelor organizatiilor si bugetele aferente pe mana oricui din organizatie, fara sa ne asiguram ca persoanele respective au cunostintele necesare. In acest context, o industrie in plin avant – asa cum este dezvoltarea software – devine lider de opinie si contribuie la promovarea acelei metodologii care ii aduce rezultatele asteptate: in cazul nostru abordarile Agile.    

4. Ne-am invatat sa lucram in ritmul propriu, posibil sa ne fie peste mana sa invatam o metodologie noua si, in plus, nu avem nici timp liber foarte mult. Aproape ca am devenit ca niste mamuti. Dar totusi, noi putem fi Agile intr-un mediu « romanesc » ?
Simona Bonghez : Mie imi place la nebunie imaginea din Ice Age in care Ellie, mamutul crescut de oposumi, doarme agatata de coada in copac, atarnata cu capul in jos. Se poate? Nu imi dati raspunsul clasic ‘se poate doar in filme’, ca doar stim cu totii ca ‘viata bate filmul’ (sau, in termeni de clip publicitar, ‘daca vrei cu adevarat, poti!’). Evident ca se poate. Nu e vorba despre timp, nici despre ‘mediul romanesc’, este vorba despre necesitate si despre folosirea instrumentelor adecvate, care iti aduc rezultatele dorite. Evoluam, cu totii, si ne adaptam, iar in momentul de fata, pentru unii dintre noi, asta inseamna folosirea unei metodologii Agile. E dificil ? Nu mai dificil decat folosirea storcatorului de fructe. Poti sa-ti faci suc de fructe fara el ? Evident. Vrei insa sa-l faci mai repede si sa te asiguri ca resursa (fructul, in cazul nostru) e folosita la randament maxim (adica l-am stors si de ultima picatura de zeama)? Uite si evolutia spre mai bine. E loc si de mai bine ? Raspunsul este acelasi si uite asa evoluam (adica, de ce n-am folosi un blender si sa folosim fructul intreg)…   

5. Pentru a ne imbunatati cunoasterea legata de Managementul de Proiect si noutatile ce le putem atinge prin Agile, in ce directie ne recomandati sa ne indreptam atentia?
Simona Bonghez : Pentru inceput, va invit pe toti sa participati la evenimentele organizate de noi: …even mammoths can be Agile. Vom vorbi despre managementul proiectelor si despre rezultatele aplicarii conceptelor si metodelor Agile in Cluj (15 martie) si Bucuresti (22 martie). Vom avea speakeri internationali de renume: Gloria Miller – autor al noii lansate carti Going Agile, David J Anderson – parintele aplicarii metodologiei Kanban in industria software si Marc Price Perry – promotorul alinierii managementului de proiect la obiectivele de business ale organizatiei, sunt doar cativa dintre ei. Lor li se alatura reprezentanti ai organizatiilor din Romania care ne vor convinge ca ‘mediul romanesc’ nu este nicidecum un impediment in a deveni Agile : Endava, Bitdefender, iQuest, 3PillarGlobal, ISDC, TSE Development, Small Footprint ni se alatura in marsul nostru Agile. Va asteptam cu mare drag…www.colorsinprojects.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top