INTERVIU Mihai Dumitriu, consultant: Finantarile de la bugetul de stat reprezinta o alternativa la fondurile structurale

mihai-dumitriu2.jpg

mihai dumitriuMihai Dumitriu este activ din 2005 in elaborarea si implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. S-a alaturat echipei FiaTest in anul 2009 pentru a extinde activitatea de realizare a proiectelor cu finantari nerambursabile in zona de Nord-Est a Romaniei. A realizat si coordonat proiecte in resurse umane, tehnologia informatiei productie, administratie publica, servicii. Experienta practica acumulata in diferite tipuri de proiecte, ii ofera lui Mihai perspectiva necesara abordarii proiectelor in care este implicat.

Finantare.ro: Cum ati caracteriza piata finantarilor in acest an?

Mihai Dumitriu: A fost si este in continuare o perioada destul de tulbure. Acest lucru este datorat situatiei prezente in cadrul instututiilor responsabile cu gestionarea fondurilor. Speram totusi ca odata cu linistea din politic, lucrurile sa intre pe un fagas normal.

Aflandu-ne spre sfarsitul perioadei de alocare a fondurilor structurale, majoritatea companiilor se concentreaza pe implementari si mai putin pe depuneri. Desi rata de absorbtie este mica, proiectele contractate si cele depuse si ramase neevaluate, acopera cea mai pare parte a fondurilor.

Totusi mai sunt disponibile fonduri si aici ma gandesc si la alte oportunitati de finantare pe langa fondurile structurale, cum ar fi finantarile de la bugetul de stat sau cele din cadrul Comisiei Europene.

Recomandati potentialilor beneficiari sa depuna proiecte pe liniile cu finantare de la bugetul de stat? Daca da, care ar fi principalele argumente?

Mihai Dumitriu: Finantarile de la bugetul de stat reprezinta atat o completare cat si o alternativa la fondurile structurale. Aici ma refer la tipul de beneficiar eligibil. Un mic exemplu ar fi Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, program care spre deosebire de majoritatea fondurilor, accepta pentru finantare activitatea de comert.

Desi valoarea grantului este mai mica fata de alte fonduri, in conditiile actuale de piata in care bugetul investitiilor este mult redus fata de anii premergatori crizei economice, aceste fonduri sunt binevenite.

Documentatia destul de accesibila, perioada scurta de evaluare a proiectelor (in comparatie cu fondurile structurale unde evaluarea poate ajunge si la un an jumatate), implementarea facila si rambursarea in timp decent, fac din aceste fonduri o solutie de finantare pentru antreprenori si companii de dimensiuni mici si mijlocii.

Care este rata de succes a proiectelor depuse la AIPPIMM?

Mihai Dumitriu: Rata de succes depinde foarte mult de interesul beneficiarului de a realiza si depune la timp dosarul de finantare. Daca criteriile de selectie sunt indeplinite si exista un plan de afaceri fezabil, bine realizat, atunci sansele de succes sunt maxime. Sa va dau un exemplu de “asa nu”: am realizat planul de afaceri pentru un tanar informatician ce dorea introducerea unui nou soft pe piata. Din pacate nu a reusit sa se trezeasca destul de dimineata sa inregistreze proiectul online si a ajuns pe lista de rezerva.

Vor exista schimbari majore la programele AIPPIMM in anul 2013?

Mihai Dumitriu: Aceste programe au o vechime destul de mare, timp in care au fost imbunatatite in mod constant. Desi nu vor mai fi in administrarea AIPPIMM, nu cred ca vor exista schimbari majore, dar cum la noi nimic nu e sigur, nu pot garanta pastrarea lor in formatul actual.

Cand se estimeaza lansarea acestor programe? Cheltuielile cu consultanta sunt eligibile?

Mihai Dumitriu: Din discutiile avute cu autoritatile care se ocupa in acest moment de aceste programe, cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie vom afla noul calendar pe anul 2013.

Pentru marea majoritate a programelor, cheltuielile cu consultanta sunt eligibile – maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului.

Ce sfat le-ati transmite cititorilor Finantare.ro?

Mihai Dumitriu: In primul rand sa urmareasca constant site-ul Finantare.ro pentru a afla ultimele noutati despre finantarile disponibile. In al doilea rand, atunci cand doresc sa obtina o finantare, sa porneasca de la o nevoie existenta si apoi sa identifice posibilitatile de finantare. Mai exact, dorinta de a atrage fonduri nerambursabile duce de multe ori la proiecte slabe calitativ si cu probabilitate ridicata de esec.

Va invitam sa completati acest formular daca doriti sa intrati in legatura cu un consultant specializat pentru a aplica la aceste programe nationale.

8 thoughts on “INTERVIU Mihai Dumitriu, consultant: Finantarile de la bugetul de stat reprezinta o alternativa la fondurile structurale”

 1. demeter daniel spune:

  daca este un reprez pt oradea si unde are biroul pt o consultanta

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Va multumim pentru interesul dvs.

   Daca aveti o idee de proiect si doriti sa accesati o finantare din surse europene sau guvernamentale va recomandam sa depuneti o cerere aici: cerere.finantare.ro si veti fi directionat catre un consultant care activeaza in zona dvs.

   Mult succes!

 2. Vreau sa ma ocup si eu de o afacere, am auzit de aceasta varianta cu bani europeni si as dori sa fac un proiect pentru apicultura.As vrea niste informatii in aceasta problema si cum as putea face proiectul si unde sal dau.Am unde sa fac am posib ilitati bune si mam gandit sa fac.

 3. strugariu mihai spune:

  am deja un teren sintetic cu vestiare,dar ar trebui schimbat gazonul si unele inbunatatiri l ael,as putea obtine fonduri nerambursabile ?

 4. Bobica Cousin spune:

  Bravo, tine-o tot asa

 5. Balici Mihai spune:

  Fondurile guvernamentale de la bugetul statului sunt mult mai bune decat cele europene asa zise structurale
  -in primul rand daca se face un dosar bun , nu exista sa nu se aprobe
  -masura luata de AIPPIMM in acest an de a muta la centru toate evaluarile de dosare a facut sa scada coruptia la zero fata de anii anteriori cand evaluarile erau lasate la nivelul regional
  -finantarea este anuala si daca depui un dosar prin iunie -august , in mod cert primesti rambursarea in acelasi an , fata de structurale unde depui dosarul in ianuarie 2011 si nici la aceasta data nu stii ce se intampla cu el vezi 3.1.1 de la MCSI
  -chiar daca sunt de valori mici , dar au un efect deosebit in randul firmelor care recapata increderea in accesarea de fonduri
  -necazul mare este ca se aloca la un numar foarte mic de firme , exemplu initial au fost pentru 70 de firme ,apoi noroc cu noul gvern care a mai marit cu 100 numarul beneficiarilor din cele peste 2000 de dosare depuse si care au nevoie de acesti bani
  Solutia este sa blocam cei 2 miliarde de euro/an pe care ii dam ca fraierii la bugetul UE ,NATO , mai cheltuim 2 miliarde de euro /an cu cohortele de agentii guvernamentale , regionale ,autoritati de management ,consultanti ,manageri europarlamentari aparuti ca ciupercile dupa ploaie pe cheltuiala bugetului statului ca urmare a integrarii in UE si acesti 4 miliarde dusi pe apa sambetei ii alocam direct prin aceste fonduri si ii si alungam din tara pe UE, NATO ,FMI si ne luam soarta in maini proprii
  Apoi mai este si solutia alinierii la Rusia d-lui Putin , chiar reintegrarea in spatiul CSI , ca o varianta mult mai eficenta pentru Romania ,fata de UE, NATO ,FMI care ne-au adus in faliment

 6. scaeteanu claudiu marius spune:

  sint asociat unic si administrator al unui srl infiintat in2004,din anul 2009 am productie de termopane pvc pe profiit in ultiimii 3 ani am 33 de ani ,diispun de o hala de productie construita p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.