INTERVIU Dana Ghinet, manager API: “Despre capcanele fondurilor europene as putea scrie un roman”

Dana_Ghinet_2.jpg

Dana_Ghinet_2Dana Ghinet, managerul Acces Project Investments (API), se mandreste ca in 8 ani a “pus pe roate” peste 200 de proiecte cu finantare nerambursabila, a caror valoare eligibila insumeaza peste 70 de milioane de euro.

Departe insa de a gusta euforia succesului, managerul API vorbeste la modul foarte serios despre riscurile si multimea de provocari care ii asteapta pe antreprenorii care vor sa acceseze fonduri structurale, dar si despre responsabilitatea celor care ar trebui sa ii indrume.

Finantare.ro: Cum se explica succesul dvs. sau altfel spus, ce oferiti in plus fata de concurenta?

Dana Ghinet: Acces Project Investments este, probabil, unul dintre cele mai ambitioase proiecte, gandit de catre o echipa tanara, care a presupus, in principal, axarea pe scrierea si implementarea proiectelor de investitii din domeniul industriei prelucratoare din Romania.

Putem mentiona doua avantaje majore: in primul rand, activand intr-o zona de nisa, am avut influente pozitive asupra functionarii/modernizarii/cresterii industriei prelucratoare romanesti. De asemenea, proiectele au fost realizate dupa o analiza foarte atenta si documentata a fiecarui beneficiar in parte si, din acest motiv, am avut o rata mare de succes.

In al doilea rand, ne putem lauda cu faptul ca membrii echipei n-au migrat la concurenta. Asta nu face decat sa ne bucure, deoarece avem persoane valoroase alaturi de noi, foarte buni specialisti in domeniu, care s-au perfectionat periodic.

Finantare.ro: Care sunt riscurile pe care trebuie sa le aiba in vedere persoanele interesate de obtinerea fondurilor cu finantare nerambursabila?

D.G.: La momentul implementarii proiectului, cel mai grav este riscul blocarii platilor catre beneficiari. De asemenea, riscuri la fel de grave care se mai pot mentiona sunt cele legate de intarzierea/suspendarea platilor si aplicarea de corectii financiare. Din pacate, toate aceste riscuri au implicat aparitia unui alt pericol in cazul beneficiarilor IMM si anume: riscul de faliment. Chiar si firmele mari care au apelat la imprumuturi bancare pentru a derula investitiile propuse prin proiecte cu componenta nerambursabila au fost la un pas de a parasi piata. Intarzierea rambursarii banilor a condus la cresterea duratei de plata a ratelor catre banci, precum si la imposibilitatea de a mai achita salariile angajatilor si, astfel, falimentul era inevitabil.

Finantare.ro: Dati un sfat persoanelor care doresc sa obtina finantare din fonduri nerambursabile.

D.G.: Avand in vedere ca aceste fonduri nerambursabile au fost destinate firmelor cu potenta financiara, cel mai potrivit mi se pare sfatul lui Clinton Jones: “Nu am fost niciodata intr-o situatie care sa se inrautateasca pentru ca am avut bani la mine.”

Finantare.ro: Exista si alte “capcane” ale programelor de finantare pe care solicitantii ar trebui sa le aiba in vedere?

D.G.: Despre “capcanele fondurilor europene” as putea scrie un roman. Insa, ma limitez in a mentiona doar capitolele majore: blocarea platilor aferente cererilor de rambursare, reticenta bancilor in acordarea creditelor, birocratia exagerata solicitata de autoritatile finantatoare.

Un alt subiect foarte mediatizat legat de fondurile europene este cel cu privire la criteriile de evaluare subiective prezente in grilele de evaluare, care au dat mari batai de cap potentialilor beneficiari, precum si firmelor de consultanta. O alta “capcana” care merita amintita a fost durata mare de evaluare, intre 1 si 2 ani pe majoritatea programelor de finantare. Din acest motiv, am avut clienti care au renuntat la proiect in momentul aprobarii deoarece realizasera deja pe cont propriu investitia propusa. Acest lucru s-a intamplat mai ales in cazul celor care lucrau pentru export si care incercau sa faca fata producatorilor europeni. Prin urmare, fondurile nerambursabile nu au fost gandite ca o investitie pe termen scurt, ci ca una pe termen mediu si lung, fapt care a ingreunat procesul de absorbtie si a condus la imposibilitatea antreprenorilor de a face investitii la momentul oportun.

In concluzie, “capcana”, ramane pana la urma doar un cuvant, ca multe altele, daca nu stii nimic despre ceea ce urmeaza sa ti se intample, cum a fost anul 2008 cand am facut primele proiecte pe fonduri europene. Daca stii ce te asteapta, mai ales ca urmeaza perioada 2014-2020, “capcana” devine pentru noi provocare si, astfel, vom continua sa facem proiecte de investitii pentru clientii nostri deoarece (cum spunea Emil Cioran) “Ambitia este un drog: cel ce i-a dat de gust devine un dement potential”.

3 thoughts on “INTERVIU Dana Ghinet, manager API: “Despre capcanele fondurilor europene as putea scrie un roman””

 1. Bun .ma numesc Pricopie Dmitru Catalin ,Si as vrea sa optin fonduri EUROPENE NERABURSABILE pentru o ferma de IEPURI .VREAU TOATA FINATAREA .sint din jud NEAMNT ,com REDIU, cum pot sa fac sami fec dosaru , ca eu sint in ITALIEA tel 0039 3208870289 va multumesc

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va rugam sa parcurgeti pasii descrisi la adresa http://cerere.finantare.ro/. In functie de informatiile trimise, veti putea intra in legatura cu un consultant specializat care va va oferi asistenta in dezvoltarea ideii dumneavoastra de proiect.

   Mult succes!
   Echipa Finantare.ro

 2. Dan Ciocirlan spune:

  Corect pana la capat! Exercitiul financiar 2014-2020 este interesant. Stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.