INTERVIU Flavia Preda, coalitia ONG pentru Fonduri Structurale: Daca programele operationale ar fi mai bine interconectate, ar exista o logica a finantarii

Flavia_Preda.jpg

Flavia2Flavia Preda este coordonatorul Coalitiei ONG pentru Fonduri Structurale. In prezent, ea desfasoara un adevarat “turneu” de dezbateri publice prin toata tara, prin care incearca sa determine care sunt asteptarile diferitelor regiuni de dezvoltare de la Uniunea Europeana, in perioada 2014-2020. Dezbaterile sunt grupate pe tematici diferite: educatie, sanatate, incluziune sociala, dezvoltare rurala, protectia mediului si, nu in ultimul rand, dezvoltare economica.

Finantare.ro: In dezbaterile pe care le-ati avut, unele voci si-au aratat nemultumirea fata de modul in care s-a derulat pana acum POSDRU. Care sunt principalele probleme pe care le-ati identificat?

Flavia Preda: Problemele sunt nenumarate si cred ca s-a discutat atat de mult despre POSDRU in ultima vreme, incat ne-am luat atentia cumva de la celelalte programe operationale.

Cred ca putem discuta despre doua categorii de probleme: sunt cele legate de mecanismele de finantare – tot ce inseamna birocratie administrativa, tot ce inseamna monitorizarea beneficiarilor s.a., iar a doua categorie de probleme: cele legate de impactul banilor. Ce am schimbat cu acesti bani pana in prezent, e greu de spus.

De ce?

Flavia Preda: Pentru ca autoritatile nu au urmarit cu atentie rezultatele acestor proiecte si felul in care acestea au schimbat vietile oamenilor. Pana la urma, tot programul acesta de finantare ar fi trebuit sa imbunatateasca viata cetatenilor, de la “firul ierbii” pana sus.

Dar ce cred beneficiarii acestor proiecte, a avut sau n-a avut impact POSDRU?

Flavia Preda: Experienta fiecaruia difera. Fiecare a incercat sa-si faca treaba cat mai bine cu putinta. Dificultatile din partea mecanismelor de finantare, lipsa banilor, rambursarile greoaie, incarcatura birocratica pe fiecare dintre noi au dus cumva la o eficienta scazuta in cazul multora dintre beneficiari.

Sunt si proiecte cu impact foarte bun, e adevarat, insa ajungem cu greu la ele, din simplul motiv ca nu exista date centralizate la nivelul autoritatii de management.

S-au conturat pana acum niste prioritati noi care ar putea fi luate in considerare in urmatoarea perioada de finantare?

Flavia Preda: Exista o serie de prioritati deja stabilite la nivelul Ministerului Fondurilor Europene. Din discutiile cu beneficiarii s-au desprins o serie de nevoi de finantare, sa le spunem. Nevoi care tin foarte mult de infrastructura de sanatate, de exemplu, nevoi care tin de educatie, nevoi care tin mai mult de o corelare mai buna intre diferitele programe operationale, in cazul in care vor ramane pe acelasi model.

Adica felul in care vom fi capabili sa interconectam programul de ocupare, cu tot ce inseamna el – instruire, consiliere – si crearea locurilor de munca. Crearea locurilor de munca se face cumva prin celelalte programe operationale: Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Regional etc.

Deci daca ele ar putea fi interconectate mai bine decat in aceasta perioada de programare (2007-2013, n.r.) atunci ar exista o logica a finantarii. Si pentru aceasta avem nevoie de strategii si o viziune. O viziune pornita de la firul ierbii, si nu crosetata la nivel central si atat.

3 thoughts on “INTERVIU Flavia Preda, coalitia ONG pentru Fonduri Structurale: Daca programele operationale ar fi mai bine interconectate, ar exista o logica a finantarii”

  1. predoe ionel spune:

    DOMNISOARA FLAVIA PREDA va rog respectuos sunt proprietarul unei mori de 10 ani am construit si grajduri pt animale in jud braila . in loc sa fiu si eu ajutat cu fonduri EUROPENE am fost amendat cu o suma mare la vremea aceea . binenteles ca am fost foarte socat la vremea aceea. am plecat din bucuresti sa fac si eu o munca mai aproape de meseria mea si am fost primit astfel pe nedrept . personal credeam ca vine si la mine cineva sa ma intrebe altceva . va multumesc frumos daca mesajul meu ajunge la dumneavoastra tel 0766545431

  2. Teodora Gheprghevici spune:

    Buna ziua! Ma bucur mult ca din ce in ce mai mult ONG-urile sunt preocupate de aceste probleme Daca nu le rezolvam, le vom duce cu noi si in urmatorii sapte ani. Am aici un mic blog si un articol pe aceasta tema din octombrie 2012, numit Schimbarea sosetelor pentru 2014-2020…in care semnalam exact problema lipsei de legatura a DMI-urilor cu realitatea, problema evaluarii proiectelor atat la depunere, cat si la derulare, faptul ca liniile de finantare trebuie deschise anual, dupa modelul CE, pentru un flux financiar corect si constant la nivel de stat…este nevoie de seriozitate si de un efort constant, caci stilul pompieristic ne va condamna la stadiul de tara bananiera si chiar nu meritam acest lucru. Ar fi cazul ca toti consultantii sa faca un lobby foarte serios catre autoritati in acest sens. Cum credeti ca ar fi cel mai bine sa facem? Cu stima, Teodora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.