INTERVIU Marian Mocan, director Expert Consulting: „Competitia incorecta si preturile de dumping denatureaza piata si duc in final la pierderi pentru toti”

Marian_Mocan.jpg

Marian_Mocan_1Marian Mocan Liviu este Decanul Facultatii de Management in Productie si Transporturi de la Universitatea Politehnica din Timisoara, dar si un consultant cu 20 de ani de experienta, director general al firmei Expert Consulting. In prezent, coordoneaza activitatea Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR) in Regiunea de Dezvoltare  Vest. Profesorul Mocan este specialist in Management General, Management Strategic, Management de Proiect, Logistica si Analiza Financiara.

Finantare.ro: Aveti o bogata experienta academica. Sunteti un profesor sever cu colaboratorii dvs., pe partea de consultanta?

Marian Mocan: Sunt un consultant dinamic si exigent cu sine si cu colaboratorii. Imi propun sa fiu cel mai bun in domeniul in care imi desfasor activitatea si fac totul pentru a reusi. Plecand de la experienta dobandita de-a lungul anilor, am reusit sa formez o echipa de consultanti cu adevarat profesionisti care au reusit sa-si faca un nume si o imagine pe piata pe care actioneaza. Ne deosebim de altii prin flexibilitate, acces garantat 24/24 pentru clienti si prin parteneriatul real pe care am reusit sa-l formam impreuna cu clientii nostri.

Finantare.ro: Ati fost prezent pe piata de consultanta din Romania chiar de la inceputuri. Cum au fost anii de pionierat?

M.M.: Am fost primul „Master Business Counsellor” din Romania certificat de Washington State University – SBDC in anul 1994 cand activam la Centrul de Consultanta Romano – American pentru Dezvoltarea Initiativei Private din Timisoara. Lucrand cu americanii 6 ani si activand ulterior in propria firma am reusit sa „cresc” o data cu dezvoltarea mediului de business din Romania.

Am reusit sa lucrez si in perioade dificile economic si in perioade de dezvoltare puternica ceea ce m-a pus in situatii inedite pe care le-am trecut cu bine. Pana in prezent am reusit sa avem o activitate foarte buna, iar in ce priveste fondurile aduse pentru clientii nostri acestea se ridica la aproximativ 110 milioane Euro.

Finantare.ro: Povestiti-ne despre un proiect de care v-ati simtit legat in mod deosebit.

M.M.: Am scris un proiect pentru construirea unei pensiuni in judetul Timis care a fost primul proiect de acest gen pe programul Sapard din Regiunea Vest. Am invatat impreuna cu personalul de la Agentia Sapard toate modificarile de pe o zi pe alta ale normelor, am combatut norme complet ilogice create de persoane care nu au lucrat in mediul economic real dar pana la final am reusit sa finalizam o pensiune extraordinara de care sunt foarte mandru. Este adevarat ca o multime de fire de par alb le am datorita acestui proiect, dar totul a fost bine cand s-a finalizat (intr-un tarziu) cu bine.

Finantare.ro: Meseria de consultant are fara indoiala satisfactiile ei, dar exista si aspecte mai putin placute?

M.M.: Ne afecteaza deseori lipsa de profesionalism a multor asa-zis consultanti care activeaza pe piata si care se repercuteaza apoi asupra intregii bresle. Nu te poti numi consultant doar pentru ca ai absolvit o facultate. Mai ai multe de invatat pana sa pretinzi acest lucru. Acest lucru se poate evita prin certificarea firmelor/consultantilor de niste entitati independente care pot sa spuna despre cineva ca are cunostintele minime pentru a activa in acest domeniu.

Competitia incorecta si preturile de dumping denatureaza piata si duc in final la pierderi pentru toti (consultant, client, stat, etc). Daca la licitatii s-ar elimina criteriul „pretul cel mai mic”, problema s-ar rezolva rapid.

Apoi ne mai confruntam cu legislatia schimbatoare si pregatirea slaba a unor angajati ai statului, care nu isi asuma nici o responsabilitate niciodata. Acest lucru se poate rezolva prin legarea salariului acestora de niste criterii de performanta asa cum a fost facut la un moment dat pentru personalul de la programul SAPARD.

Finantare.ro: Cum vedeti viitorul pietei finantarilor in Romania?

M.M.: Piata finantarilor se va dezvolta, dar numarul firmelor profesioniste in domeniu nu va creste foarte mult. Exista un anume grad de saturatie pe aceasta piata.

Finantare.ro: Spuneati ca sunteti exigent cu colaboratorii dvs. Aveti si un indicator al eficientei, care sa-l convinga pe un potential beneficiar sa apeleze la dvs.?

M.M.: Oamenii ne aleg datorita gradului de succes al proiectelor noastre (89%), a parteneriatului real incheiat cu clientul prin care suntem impreuna pana la finalizarea proiectului si incasarea ultimilor bani, si bineinteles, datorita profesionalismului consultantilor din firma si a dedicarii lor pentru o relatie cat mai buna cu clientul.

Finantare.ro: Sunteti membru in Consiliul Director AMCOR si coordonatorul activitatii Asociatiei din Regiunea Dezvoltare Vest. De ce ar avea nevoie consultantii, care sunt o profesie liberala, sa adere la o astfel de organizatie?

M.M.: As propune 5 motive pentru care consultanti cu experienta au aderat la structura noastra:

  1. Renumele de profesionisti adevarati pentru firmele membre;
  2. Imaginea de organizatie serioasa, care este luata ca si reper de administratie;
  3. Informatiile primite si schimbul direct de informatii pe care poti sa le ai cu ceilalti membri ai Asociatiei;
  4. Comunicarea buna avuta cu staff-ul tehnic al asociatiei;
  5. Certificarile pe care AMCOR le poate pune la dispozitie.

Finantare.ro este partener AMCOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top