Legea irigatiilor a primit unda verde

irigari1.jpg

irigariLegea irigatiilor, prin care va fi reabilitat sistemul national de irigatii, a fost adoptata, in unanimitate, de catre Camera Deputatilor.

Legea irigatiilor prevede urmatoarele:

  1. Folosirea abonamentului de irigatii si desecare pentru a se intretine sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizari.
  • Federatiile care au preluat infrastructura pot incasa abonamentul si vor trebui sa justifice cum cheltuiesc banii.
  • Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afisat in Monitorul Oficial si va trebui fixat pana la 30 decembrie. Banii colectati care nu se folosesc se reporteaza pe anul urmator.

2. Organizatiile de udatori pot prelua in proprietate sistemele secundare de irigatii, in baza unui contract cu clauze rezolutorii.

  • Acestea se refera mai ales la modernizarile si investitiile pe care fermierii si le asuma ca le vor realiza, in special cu fonduri europene nerambursabile.
  • Daca nu se respecta conditiile rezolutorii, atunci contractul e reziliat si sistemele de irigatii sunt trecute inapoi in proprietatea publica.
  • Nerespectarea contractului prevede si intrarea in insolventa a organizatiei.
  • Trecerea in proprietate se va face pentru fiecare organizatie, pe baza cererii, prin Hotarare de Guvern, ca fiecare solicitare sa fie atent analizata.
  • Respectarea conditiilor rezolutorii va fi verificata periodic.

3. Fermierii vor incheia contracte multianuale pentru a beneficia si folosi sistemele de irigatii cu pret preferential, de abonati. Aceste contracte se incheie pe cel putin 5 ani.

  • Fermierii mici pot incheia contracte sezoniere, platind insa alt pret la apa, dar li se va permite si lor sa foloseasca sistemul de irigatii.

4. Se reglementeaza pentru perioada 2016-2020 un program in valoare de 1,015 miliarde de euro pentru reabilitatrea infrastructurii de irigatii.

Sursa: Agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.