Lumea ta. Afacerea ta!

good-idea.jpg

codrinpaveliucIn data de 19 noiembrie 2009, a avut loc la Grupul Scolar Virgil Madgearu din Iasi (Economic 2) faza locala a concursului “Lumea ta. Afacerea ta” sub egida Global Entreprenurship Week, un eveniment desfasurata la nivel mondial care, in tara noastra, este sustinut de Junior Achievement Romania. Am avut onoarea de a face parte din juriul acestui concurs la invitatia dnei prof. Jescu, organizatoarea acestei faze a concursului.

Global Entrepreneurship Week `09

Global Entrepreneurship Week `09

M-a surprins, in mod placut, ca, desi e vorba doar de faza locala a unui concurs in care tineri elevi de liceu isi prezenta ideile de afaceri, a surescitat un interes deosebit de mare. S-au inscris 12 echipe din care s-au prezentat 11. Scopul competitiei a fost acela de promovare a antreprenoriatului si a conceptului de afaceri responsabile printre tineri.

Am avut parte de multe surprize: idei de afaceri bune, inovative (unele pe care nu le-as fi incercat niciodata daca nu le-ar fi zis acesti tineri in cadrul concursului).

Ceea ce am inteles din toata aceasta experienta (ce am vrut eu sa inteleg) este ca, desi exista destul de multe programe prin care tinerii se pot dezvolta pe plan personal si profesional prin intermediul activitatilor extracurriculare,de exemplu programele Junior Achievement Romania, acestea nu sunt suficient de bine promovate, iar la nivel regional acestea sunt practic inexistente.

Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania

Din “surse”, stiu ca Junior Achievement Romania dorea la un moment dat (acum vreun an) sa deschida cateva filiale regionale (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca) care sa ii permita o mai buna promovare a programelor si proiectelor sale, poate si realizarea unor programe focusate pe nevoile acelor tineri din diferitele regiuni de dezvoltare ale acestei tari “magnifice”. Probabil, din motive financiare si logistice (lipsa de personal calificat si destul de motivat), aceasta decizie a fost amanata/suspendata.

I-as propune, totusi, dnei Stefania Popp (“creierul” din spatele Junior Achievement Romania), sa deschida 1-2 filiale in tara care, totusi, sa fie independent (partial) din punct de vedere a programelor pe care ar avea dreptul sa le organizeze (filiala sa functioneze asemanator JCI Iasi de exemplu: ONG de sine statator care promoveaza atat programe proprii, cat si programele JCI International).

In mod asemanator, ar putea dezvolta retele regionale si alte fundatii si asociatii din Romania (FUDV, Fundatia Dinu Patriciu, Fundatia Vodafone etc.).

P.S.: Felicitari celor 3 echipe din Economic 2 castigatoare in cadrul fazei locale a concursului “Lumea ta. Afacerea ta” si mult succes la faza nationala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.