MADR: Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

tineri_fermieri.jpg

Începând cu data de 1 aprilie 2019 se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, cu scopul de a încuraja fermierii să își asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundații, secetă, grindină, îngheț, ploi torențiale, tornade, furtuni, etc.

Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru această submăsură este împărțită în două etape: pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019.

Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de :

 • 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);
 • 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în Ghidul solicitantului publicat pe pagina de web a AFIR (www.afir.info/Investiții PNDR/sM 17.1).

Sursa: MADR

One thought on “MADR: Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni”

 1. Balici Mihai spune:

  este in titlu ceva gresit
  nu isi pot asigura fermierii cu fonduri europene
  Fermierul incheie un contract de asigurare cu un Asigurator , de exemplu pentru mai multe tipuri de daunEa , plateste la asigurator si numai pentru o parte din daune (seceta, inundatii ,tornade ,grindina etc) va primi intre 55-70% din suma asigurata numai pentru daunele din paranteze
  Acest lucru insa se intampla dupa ce asiguratul intocmeste un dosar de finantare pe care il depune on line la AFIR,CARE CONTINE SI DOCUMENTUL DE PLATA CATRE ASIGURATOR, astepta cateva luni , daca sau nu se aproba si dupa aceea face cererea de rambursare si i se achita rambursarea
  Este pacat ca pana acum din cele 47 de milioane de euro alocate de UE(PENTRU CARE NOI PLATIM DIRECT SI INDIRECT 90 DE MILIOANE DE EURO) S-A DEPUS CRED UN SINGUR DOSAR IN VALOARE DE CCA 5000 DE EURO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.