Astăzi, Comisia Europeană prezintă primele rezultate ale unei inițiative lansate în urmă cu un an pentru a sprijini 10 regiuni ale UE și două state membre în tranziția industrială.
Acestea i-au solicitat Comisiei sprijinul și expertiza pentru a realiza tranziția industrială și a elabora strategii de dezvoltare pe baza domeniilor în care acestea prezintă o forță concurențială – așa-numita „specializare inteligentă” a acestora.
Pe parcursul anului trecut, experți ai Comisiei au purtat discuții cu autoritățile naționale și regionale și au identificat obstacolele care îngreunează crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Primele etape ale acestei inițiative constau în lansarea a 12 proiecte-pilot, câte unul pe regiune sau stat membru, al căror obiectiv este eliminarea obstacolelor specifice din calea tranziției industriale. Fiecare program prezentat astăzi va primi un grant UE în valoare de 300.000 euro.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Pe baza primelor rezultate ale acestei inițiative, invit toate regiunile să reproducă experiența în viitor. Acestea ar trebui să identifice deficiențele care trebuie remediate, precum și atuurile care trebuie valorificate pentru a se conecta la lanțul de valori în economia noastră globalizată. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, regiunile și statele respective vor avea acces la fonduri de coeziune în valoare de peste 90 de miliarde euro pentru cercetare, inovare și pentru întreprinderile mici și mijlocii în cadrul următorului buget pe termen lung al UE.”
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania