Marile banci ale lumii vor acorda finantari Europei Centrale si de Est in valoare de 30 miliarde euro

Euro.jpg

Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au pregatit un plan de actiune pentru sustinerea cresterii economice in Europa Centrala si de Est (ECE) care include finantari de 30 miliarde euro in urmatorii doi ani.

Tarile vizate sunt Romania, Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Planul are scopul de a atenua impactul crizei din zona euro asupra economiilor emergente din Europa, se spune intr-un comunicat transmis joi si semnat de presedintii celor trei institutii, Werner Hoyer, Jim Yong Kim si Sir Suma Chakrabarti. Planul a fost dezvoltat sub incidenta Initiativei de la Viena si vizeaza revigorarea cresterii economice prin sustinerea de proiecte din sectorul privat si cel public, in domenii care includ infrastructura, investitiile corporatiste si sectorul financiar.

Grupul BEI s-a angajat sa participe cu minimum 20 miliarde euro, in timp ce Banca Mondiala a alocat 6,5 miliarde euro, iar contributia BERD este preconizata la 4 miliarde euro.

Institutiile financiare internationale au mai derulat in perioada 2009-2010 un plan asemanator, prin care si-au asumat angajamente de finantare de 24,5 miliarde euro in regiune, depasind tintele initiale, pentru a combate efectele crizei financiare mondiale asupra economiilor emergente europene.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.