Metoda Pareto sau Regula 20/80

Studiul cat si analiza nivelului calitativ al proceselor sau al activitatilor se realizeaza prin Metoda Pareto dupa numele unui ilustru economist italian. Deci analiza Pareto este una dintre metodele de diagnosticarepentru a rezolva problemele aparute in materie de calitate sau a altor probleme. Este utilizata in studiile si analizele de ledership.

Analiza pleaca de la ipoteza ca 80% din totalul evenimentelor care apar in domeniul calitatii sunt rezultatul a numai 20% din totalul cauzelor.

Aceasta diagnosticare ne arata ca in loc de a incerca sa rezolvam marea majoritate a cauzelor care nu au ca rezultat decat o mica parte din probleme, se sugereaza ca ar trebui sa identificam si sa rezolvam numai acele cauze care au rezultat majoritatea problemelor. Pe masura ce eliminam una cate una din cauze, ne putem concetra pe procentul cauzei. Observam ca acest fenomen seamana cu o curba a invatarii, unde obtinerea unei imbunatatiri din ce in ce mai mari necesita un efort proportional mai mare.

Deci concetrarea eforturilor asupra acelor cauze, mai putin numeroase care conduc la  majoritatea problemelor este un mijloc destul de eficient pentru a obtine rapid randamente cu majorarea costului.

Acesta este plasat apoi pe diagrama Ishikawa in pozitia de efect pentru care se cauta cauzele. Diagrama afinitatilor ne ajuta sa selectionam elementul cel mai important al temei tratate. Astfel sa se lucreze apoi pe cauze si sa teprezinte structura acestora.

Andrei Victor

Victor Andrei

Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

One Reply to “Metoda Pareto sau Regula 20/80”

  1. Perparim Demi spune:

    Uneori in practica industriala ne confruntam cu urmatoarea situatie : avem „N” probleme genereatoare de pagube sau ineficienta, unele sunt de domeniul calitatii altele productivitatii si asa mai departe. Pentru a inbunatatii sau rezolva situatia, in planul anual se aloca un anumit fond. Aplicarea metodei Pareto in acest domeniu necesita – pas 1 identificarea problemelor,- pas 2 determinarea necesarului de fond pentru rezolvarea fiecarui problem si pas 3 determinarea impactului acestuia. Asta presupune detaliere, cunuastere si estimari cit mai realiste ale situatiei, a dependentelor si interctiunilor. Asemena analiza da posibilitatea sa aplicam metoda, si sa alegem, sa planificam, activitatile cele mai importante de interventie, ale caror costuri sunt egale cu fondul planificat pentru perioada respectiva si la sfarsit sa obtinem impactul maximal dorit.
    Din pacate nu prea se intampla asa, managementul productiei nu a ajuns inca la acest nivel. Perspectiva este urmatoarea – competivitatea in economia globala ne va obliga sa adoptam metode avansate de management sau vom disparea de pe piata. Cu cat mai repede atit mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top