MFE cauta noi solutii pentru o gestionare mai eficienta a instrumentelor structurale

timp_bani.jpg

timp_baniLilian Onescu, secretar general in cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), a demarat o serie de intalniri cu omologii sai din cadrul institutiilor care exercita atributiile autoritatilor de management si ale organismelor intermediare in gestionarea programelor operationale.

„Este foarte important ca, in actualul context economic si social si pornind de la angajamentele asumate de Guvernul Romaniei, si aici nu ma refer numai la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), ci la toate ministerele implicate in gestionarea programelor si proiectelor cu finantare europeana, sa cream acest cadru de dezbatere si, mai ales, de decizie, cu privire la masurile care trebuie luate”, a precizat secretarul de stat. 

Consultarile vizeaza:
• accelerarea ritmului de absorbtie,
• simplificarea fluxurilor si procedurilor administrative,
• solutionarea in timp real a problemelor si blocajelor intampinate, care sa poata conduce la un nivel total al cheltuielilor eligibile de 6,5 miliarde euro in cursul acestui an, aceasta cifra reprezentand valoarea riscului de dezangajare automata a alocarii financiare acordate de Uniunea Europeana.

In cadrul primelor intalniri s-au discutat probleme identificate la nivelul fiecarui program operational precum si solutii propuse spre rezolvarea acestora.

Lilian Onescu a anuntat ca la nivelul MFE s-au constituit Unitati de Coordonare a Programelor Operationale, care sa vina in sprijinul autoritatilor de management, a organismelor intermediare precum si a beneficiarilor finali, prin actiuni orizontale si o abordare pro-activa, care presupun implicare la nivel de proiect prin participare la sedintele de monitorizare lunara, intalniri bilaterale, emitere de instructiuni, precum si creare unor grupuri de lucru cu scopul de a emite propuneri care sa conduca atat la simplificarea cadrului ce reglementeaza derularea programelor operationale, cat si la simplificare efectiva la nivelul procedurilor de verificare si plata.

Masurile MFE pentru impulsionarea procesului de absorbtie

Lilian Onescu a prezentat si o serie de actiuni, pe care reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene le-au intreprins in aceasta perioada, menite a impulsiona procesul de absorbtie precum si implementarea efectiva a proiectelor cu finantare nerambursabila:

  • MFE a formulat o propunere pentru deblocarea situatiei generate de corectiile aplicate in cazul achizitiilor publice la nivelul proiectelor – trimisa in luna martie spre consultare ministerelor.
  • MFE a propus impreuna cu ANRMAP clarificarea, in cadrul unui Ghid privind modalitatea de solutionare a riscurilor majore din cadrul procedurilor de achizitii publice, a problematicii aferente modificarilor de contract – transmisa din februarie a.c. la CE spre consultare.
  • Ghidul privind extinderea supervizarii pentru contractele nefinalizate a fost elaborat de MFE si transmis spre analiza si aprobare la ANRMAP.
  • La nivelul MFE s-au elaborat propuneri pentru revizuirea HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 34/2006 privind achizitiile publice, urmand sa fie definitivata forma finala a propunerii de modificare si transmiterea acesteia la ANRMAP.
  • MFE a elaborat propunerea de OUG pentru utilizarea veniturilor incasate de autoritatile contractante care se afla in prezent transmisa spre avizare la toate autoritatile de management si Autoritatea de Certificare si Plata.

MFE promoveaza modificarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale pentru:

  1. crearea unui mecanism pentru plata facturilor, in cazurile in care Beneficiarii nu dispun de resurse financiare pentru plata acestora;
  2. stabilirea procentului de supracontractare la nivel de program;
  3. crearea unui sistem care sa permita utilizarea eficienta a resurselor disponibile la nivelul Autoritatilor de Management, prin redistribuiri de fonduri in cadrul titlului din clasificatia bugetara, precum si virari de credite de la alte titluri ori capitole de cheltuieli, pentru plata integrala a cererilor de rambursare din sursele disponibile.
  •  MFE a reluat activitatea grupului de lucru pentru modificarea OUG NR. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor in vederea solutionarii blocajelor majore intampinate in derularea proiectelor.
  • MFE a elaborat si transmis in luna februarie 2013 catre ANRMAP o propunere de modificare a Instructiunii ANRMAP in aplicarea prevederilor art. 188 alin (2) lit. d) si art. 188 alin (3) lit. c) din OUG 34/2006 pentru a evita riscurile de deprofesionalizare a echipelor de experti care desfasoara activitati in cadrul proiectelor, de neindeplinire a contractelor, de receptionare a unor lucrari de slaba calitate, etc.
  • MFE a initiat HG nr 73/2013 privind alocarea temporara, pentru perioada martie 2013 a unor sume din varsaminte din privatizare din care s-a asigurat necesarul de fonduri pentru acesta luna la nivelul Autoritatii de Certificare si Plata/Autoritatilor de Management pentru efectuarea platilor in conturile Beneficiarilor si in scopul implementarii optime a programelor operationale. Mai mult, MFE a initiat un proiect de act normativ similar pentru perioada aprilie-iunie 2013.

O atentie deosebita a fost acordata deblocarii programelor operationale ce se aflau intr-o situatie critica la finalul anului trecut.
“Mesajul pe care doresc sa-l transmit in deschiderea acestei intalniri se refera la determinarea cu care MFE a abordat, de la infiintare, procesul de coordonare a implementarii programelor operationale in Romania, avand convingerea ferma ca se poate realiza o imbunatatire a ritmului si calitatii acestui proces, astfel incat credibilitatea Romaniei sa se consolideze si sa se produca o schimbare a imaginii tarii noastre, inclusiv sub aspectul absorbtiei fondurilor europene.
Pentru aceasta insa este necesar un efort conjugat al tuturor actorilor in acest proces, o mai buna comunicare intre structurile implicate, o mai mare viteza de reactie si fermitate in aplicarea masuri, si cu aceasta as dori sa dau cuvantul mai departe celor prezenti, pentru a isi exprima punctele de vedere pe aceasta tema prioritara”, a mai declarat Lilian Onescu.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top