MFP: Contributiile sociale vor fi datorate de angajat; obligatia stabilirii, retinerii si platii catre bugetele de asigurari sociale revine angajatorului

bani.jpg

“Programul de guvernare 2017 — 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului. in acest sens, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare”, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP remis, joi, AGERPRES.

Conform sursei citate, masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca, atat timp cat va ocupa functia de sef al Executivului, masura privind trecerea obligatiei platii CAS si CASS din sarcina angajatorului in sarcina angajatului nu va fi aplicata.

“Va spun in fiecare zi, da? Tot… si maine o sa ma intrebati, dar ca sa rezolvam, da”, a afirmat Tudose, intrebat daca plata CAS si CASS nu se muta deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii in sarcina angajatului.

Taxele de genul CAS, CASS vor ramane pe modelul actual, vor fi platite de angajator, anuntase marti premierul Mihai Tudose.

“Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi platite de angajator, fiindca astfel riscam”, a afirmat Tudose.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.