Miliardele de lei pompate de UE in cercetarea româneasca se infunda intr-un POC

phpThumb_generated_thumbnailjpg-2.jpg

Pana se hotarasc mai marii din politica care va fi al 4-lea ministru al cercetarii in mai putin de 2 ani ne-am gandit sa va povestim un pic despre cele 2,6 miliarde de lei contractate deja prin Programul Operational “Competitivitate” (POC) – Axa prioritara 1 (adica Cercetare), precum si miliardele ce vor urma.

Asupra ministrului interimar al cercetarii, dl Viorel stefan, nu vom zabovi prea mult, dar ne-am uitat un pic pe CV-ul d-lui, pentru a vedea ce-l califica pentru aceasta functie. Intuim ca e vorba de doctoratul din 2002 de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galaţi, alma mater a ministrului #2 al actualei guvernari, dl Lucian Georgescu. De remarcat ca in timp ce trudea la terminarea tezei domnul student doctorand stefan era si presedinte al NAVROM SA Galati si presedinte al Comisiei de Buget Finante de la Senat.

Proiectele aflate in derulare in cadrul acestui mecanism de finantare au un buget total de 2,6 miliarde lei, din care 450 de milioane reprezinta co-finantarea asigurata de MCI din fonduri bugetare nationale. Sunt in derulare aprox. 200 de proiecte, deci in medie fiecare e bugetat cu 13 milioane de lei. Prin comparatie, proiectele cel mai bine bugetate in cadrul PNCDI 3 (Proiecte complexe de cercetare de frontiera) au un buget maxim de 8,5 milioane si in prezent sunt contractate doar 10 astfel de proiecte.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.