Ministrii Rovana Plumb si Åsa Regnér – dialog privind cooperarea romano-suedeza pentru incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile

MDRAP060922bisB.jpg

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a avut o intalnire de lucru cu doamna Åsa Regnér, ministrul suedez pentru Afaceri Sociale si Egalitate de Gen, in prezenta Excelentei sale, doamna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Regatului Suediei la Bucuresti si a Excelentei sale, domnul Iulian Buga, ambasador al Romaniei la Stockholm. La intalnire, a fost prezent, de asemenea, domnul Dan Paxino, secretar de stat in MDRAPFE.

Dialogul a vizat continuarea colaborarii dintre cele doua tari privind incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile, inclusiv a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Doamna Plumb a asigurat delegatia suedeza de intreg suportul partii romane pentru consolidarea relatiilor de cooperare si a propus extinderea colaborarii printr-un posibil nou program dedicat comunitatilor vulnerabile. Acesta ar urma sa fie implementat de autoritatile locale din ambele tari, cu implicarea societatii civile si a tuturor institutiilor cu atributii in implementarea strategiei nationale de incluziune a cetatenilor de etnie roma prezenti atat in Romania, cat si in Suedia.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut in iunie 2015, cand cei doi ministri (doamna Rovana Plumb ministrul Muncii la acea vreme) au semnat o Declaraţie Comuna pentru consolidarea cooperarii in domeniul politicilor sociale din cele doua ţari. Declaratia se concentreaza pe cooperarea in domeniul drepturilor copiilor si ale persoanelor cu dizabilitati, dar si pe un schimb permanent de cunostinte, experiente, proiecte si bune practici, in scopul imbunatatirii situatiei cetatenilor apartinand grupurilor vulnerabile.

Ministrul roman a amintit cateva dintre solutiile identificate si implementate, in acest sens, in Romania, cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operational Capital Uman, pentru interventii care conduc la disparitatile sociale si cresc nivelul de trai al comunitatii rome.

Le multumesc partenerilor nostri din Regatul Suediei pentru buna cooperare si pentru interesul acordat politicilor sociale si ii asigur de toata deschiderea noastra in gasirea celor mai potrivite solutii pentru imbunatatirea situatiei grupurilor vulnerabile – o preocupare constanta a Guvenului Romaniei, a declarat ministrul Rovana Plumb.

La randul sau, doamna Åsa Regnér a apreciat eforturile depuse de Romania in ceea ce priveste politicile sociale si utilizarea banilor europeni pentru sustinerea acestor comunitati.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.