Ministrul agriculturii planuieste subventii mai mari si dezvoltarea cooperativelor in acest an

tractorist.jpg

agriculturaMinistrul agriculturii Achim Irimescu vrea sa dezvolte cooperativele agricole, cele create pe principii moderne, a caror structura nu seamana deloc cu fostele CAP-uri comuniste. Subventii mai mari pentru agricultorul roman si mai putina birocratie la accesarea fondurilor europene sunt alte deziderate ale sefului de la Agricultura.

In acest sens, ministrul a spus ca va cere o situatie cat mai precisa a datelor de care se dispune in toate domeniile – de la productie, la plati efectuate pentru a vedea care sunt problemele si cum se pot rezolva. Astfel, s-a demarat un proces de analiza si consultare la nivelul Ministerului pentru simplificarea procedurilor ce tin de aplicarea Politicii Agricole Comune. El a adaugat ca este deschis la dialog si ca a vorbit cu cei din comisiile parlamentare sa se simplifice cat mai mult procedurile, pentru ca altfel exista riscul sa se piarda bani. Daca nu se aplica de urgenta masuri in sensul simplificarii si eficientizarii gestionarii fondurilor europene, PAC nu va ajuta fermierii, iar decalajul dintre Romania si tarile din Vest nu se va reduce.

In primul rand, trebuie spus ca fermierii europeni au mai multa experienta pe piata comuna, in timp ce multi dintre fermierii nostri se zbat pentru existenta. Daca ferma medie in Vest are 18 hectare, in Romania are 3,5 hectare. Cele mai mari diferente sunt de la subventia pe hectar: Romania este unul dintre statele cu sumele cele mai mari alocate pe dezvoltare rurala, insa era mai simplu daca aveam sume mai mari pentru plati directe, iar fermierii nu se mai luptau cu parcurgerea unor etape birocratice pentru obtinerea finantarii investitiilor.
Romania are o multime de probleme legate de infrastructura agricola. Fermierii nu au capacitate de depozitare, ceea ce afecteaza sectorul cerealelor. Faptul ca s-a progresat si avem balanta comerciala pozitiva e foarte bine. In ultimii ani s-a ajuns la un flux comercial alimentar pe plus, doar ca inca n-am ajuns sa dezvoltam partea de procesare si exportam materia prima. Prin PNDR 2020 s-a echilibrat mult sustinerea celor doua sectoare – zootehnic si vegetal. Speramsa folosim cereale in Romania la cresterea animalelor, ar ajuta si situatia fermierilor.

Un alt punct sensibil este ca nu am reusit sa avem un sistem de consultanta bun pentru fermierii nostri, iar daca fermierii mari au angajati competenti, cei mici nu au cunostintele necesare de piata.Unul din punctele importante este transferul de cunostinte pentru gestionarea eficienta a fermelor. Nu stim sa dam valoare foarte mare produselor noastre, nu stim sa le vindem cum trebuie. S-au facut multe, dar inca suntem departe de fermierii din alte state. Toate acestea se reflecta in cum arata fermele din Romania.

Vom continua si dezvoltarea cooperativelor. Am vazut in Franta o cooperativa cu 1.450 de angajati care ofereau fermierilor seminte de o calitate superioara, dar si cele mai bune tratamente pentru culturile agricole, la cele mai bune preturi. Fermierul doar producea. Acei 1.450 de oameni isi dovedeau utilitatea. Din pacate, la noi cooperatia nu este nici macar conturata. Sper ca, impreuna cu Parlamentul, sa punem la punct legislatia care sa incurajeze asocierea. Fermierii mici trebuie sa inteleaga ca nu au nicio sansa sa iasa pe piata altfel. Fermierii nostri se confrunta cu probleme pentru ca nu sunt uniti, spune ministrul agriculturii.

Sursa: APDRP

One Reply to “Ministrul agriculturii planuieste subventii mai mari si dezvoltarea cooperativelor in acest an”

  1. Balici Mihai spune:

    De ce nu luati documentele existente unde se trateaza exact problema infiintarii de cooperative agricole prin programele 2007-2013
    Sistemul prin care erai finantat daca erai intr-o cooperativa este diabolic proiectat si nici nu incepi bine lucru si trebuie sa dovedesti ca ai vandut de sute de mii de euro , o suta de mii de acte , care taran sau cine isi ia asemenea raspundere de a infiinta o cooperativa agricola
    Intai dvs sa luati un sat cu 1000 de locuitori si sa vedeti in mod concret cum veti reusi sa infiintati aceasta cooperativa agricola si apoi daca veti reusi sa elaborati un ghid ,niste acte normative specifice satului romanesc si nu comunitatilor franceze ,austriece etc
    Habar nu aveti ce se intampla in tara asta si veti pleca inapoi la Bruxell cum ati venit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top