Ministrul de Finante vrea penalizarea tarilor care nu ating un prag minim de absorbtie a banilor UE

cine-este-eugen-orlando-teodorovici-propunerea-pentru-ministerul-finantelor-505276.jpg

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Palatul Victoriei, ca le-a propus europenilor o „schimbare radicala” in sensul ca statele membre sa poata sa faca cheltuieli publice pe care sa le poata deconta ulterior din fonduri UE. El a lansat inclusiv ideea unor penalitati.

“Va spun o propunere pe care am lansat-o de foarte multe ori in ceea ce priveste o posibila modificare pe viitorul cadru financiar multianual. E o propunere pe care am facut-o in multe ocazii, de la presedintele Curtii de Conturi europene, pâna la colegi ministri de finante. O sa vedeti de ce este important. Din punctul meu de vedere, ca persoana implicata in managementul fondurilor europene, auditor fiind, am plecat de la o situatie clara. Sa se accepte ca toate statele membre, de la 1 ianuarie 2019, sa faca cheltuieli din banii publici, adica bugete de stat, sau imprumuturi de la institutii financiare internationale si daca sunt in linie cu prioritatile europene, la 1 ianuarie 2021 sa poata sa vina la Comisie sa ceara decontarea acelor fonduri”, a declarat vineri, la Guvern, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Acesta a spus ca acest lucru ar reprezenta o „schimbare radicala”.

“Deci practic sa faci cheltuiala inainte ca actualul cadru financiar multianual sa fie aprobat. Daca asta se va intâmpla, evitam la nivel european ce? O posibila intârziere cu programele operationale. Un lucru si mai important este acela ca nu trebuie sa asteptam data de incepere a noului cadru financiar si putem sa facem ca state membre, inca de anul viitor, investitii altele decât cele care sunt pe fondurile europene actuale. Este o schimbare radicala. Va spun, daca se va adopta asta va fi cea mai importanta modificare pe cadrul financiar multianual”, a precizat Teodorovici.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.