Necesarul pentru un job bun in MP

Ești mulțumit de salariul tău? Poate că nu…

Dacă salariul pentru tine lipsește complet atunci (poate) trăiești o dramă. Ar fi cazul să cauți un job bun. Doar că un job bun nu vine oricum dacă dorim să lucram în mediul privat. Cu rare excepții, mediul privat dorește performantă şi la final profit. Iar ca viitor angajat, o garantare a profitului pentru angajator duce la garantarea salariului bun pentru tine. Oamenii sunt dispuși să te plătească foarte bine dacă de pe urma ta câștigă foarte bine. Şi cum ajungem la acel job bun până la urmă?
Dacă urmăriți site-urile de recrutare a forței muncă din România, descoperiți că între toate ofertele tentante disponibile, există asemănări. Asemănări care fac diferența între un salariu de 300 euro şi altul de 3000 euro pentru același job la firme diferite.

Ce ar trebui să ai în CV pentru a ajunge la acel job bun?
Asemănările între ofertele de muncă sunt următoarele:

Experiență. Cuvântul ce îi roade pe mulți studenți astăzi. Dacă ai 2-5 ani experientă într-un domeniu îţi cresc puternic șansele de a fi invitat la un interviu. Experiența dovedită arată că ai trecut printr-o selecție, ai dovedit deja că ai capacitatea de a lucra în domeniul pentru care ai fost selectat. Automat angajatorul riscă mai puțin cu un candidat cu experiență deoarece el a fost deja format de altcineva. Participarea ta la un număr cât mai mare de proiecte finalizate cu succes şi cât mai complexe te duce mai aproape de acel job foarte bun.

Studii în străinătate (burse, stagii etc.). Asta arată că ai fost deja filtrat printr-un sistem de selecție.  Arată că o persoană deține cel puțin cunoștințe aprofundate teoretice în domeniul vizat (managementul proiectelor) sau că are capacitatea demonstrată de a ajunge la un nivel înalt de performanță. Dacă încă te afli în perioada în care studiezi, ai ocazia să prinzi acele burse, stagii etc.

Cunoașterea unei limbi de circulație internațională. Fie că este engleză, germană, italiană, spaniolă etc. , indiferent care dintre ele, obligatoriu trebuie să cunoști limba engleză la nivel avansat şi încă una la nivel mediu.

Cunoașterea limbii locale. Poate se ivește ocazia pentru un job într-o țară nu foarte cunoscută pentru români (Cehia, Norvegia, Finlanda, Emiratele Arabe etc.) . A cunoaște limba locală este opțional dar de multe ori necesară iar recrutatorii ţin cont şi de acest fapt când caută manageri de proiect.

Cunoştinţe aprofundate în domeniul vizat: Pentru managementul de proiect nu este suficient să cunoști doar managementul de proiect. Sunt necesare şi cunoștințe solide în IT, construcții, etc. O foarte bună cunoaștere a domeniului în care urmează să fie aplicat managementul de proiecte reprezintă un plus important. Puriştii ar spune că nu contează domeniul ci doar profesionismul cu care se aplica MP. Dar totusi conteaza foarte mult o stăpânire bună a domeniului în care se aplică M.P.

Studii universitare într-un domeniu relevant. De exemplu un IT Project Manager este recomandat să fi absolvit studii de licenţă din sfera IT-ului. Nu este obligatoriu dar este recomandat.

Deținerea de certificări recunoscute internațional. Dacă ai absolvit/trecut de  o formă de formare profesională de nivel înalt (ex. PgMP – Program Management Professional), dovedește că ai trecut printr-o serie de etape necesare formării care garantează că ai acumulat cunoștințele necesare pentru a profesa.  Ia-ti o diploma, nu uita ca ea să fie acreditata şi recunoscută.

Carnet de şofer. Obligatoriu cat. B. Experientă minimă 1-3 ani. În unele cazuri se solicită şi cazierul pentru a verifica acei candidaţi care au dosar penal.

Cunoștințe de utilizare PC avansate. Softurile importante trebuie „vorbite fluent” (Pachete Office, CAD-uri, ERP-uri, CRM-uri, Primavera, Eplan, MS Project, etc. )


Iar pentru a îndeplini toate aceste cerinţe este nevoie de un strop de dedicaţie, altul de răbdare şi timp liber, mult timp liber disponibil.
Doar de atât
este necesar pentru a avea un job foarte bun în mediul privat.        

Succes. 🙂


 

Ionel Timisan

Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top