Nostalgie – part 1

Voi folosi titlul “nostalgie” pentru a prezenta secţiuni din primele materiale elaborate în cadrul programului de pregătire pentru doctorat.
Pentru astăzi secţiune din concluziile celui de-al doilea referat (anul 2006), dedicat noilor tehnologii folosite în mediul modern de afacere.

Viitorul sună bine!” … suna un clip comercial a unei companii care cochetează cu tehnologiile viitorului.
După unii cercetători, viitorul sună a ameninţare. Încă din 2003 SmartNews publica un articol intitulat „Maşinile inteligente ameninţă omenirea” în care, amintind parcă de filme precum „Terminator” sau „War of Worlds”, se vorbea de faptul că scince fiction-ul anticipa de mult maşini inteligente, capabile a acţiona independent şi care ar putea pune în pericol existenţa umană.
Şi asta să nu vorbim de autori precum Isaac Asimov sau John Leslie care, în cartea sa “Ştiinţa şi etica extincţiei umane“, afirma că maşinile suprainteligente ar putea ajunge la convingerea că sunt superioare omului şi puse în poziţia de a gestiona resursele să decidă ca cel mai eficient mod de a o face este să înlăture omul.
Sau de profesorul Hans Moravec care este bine cunoscut pentru credinţa sa că maşinile vor moşteni pământul.
Ne punem doar întrebarea „inteligenţa artificială, încotro?” şi lăsăm viitorul să decidă acest curent.
Pentru noi viitorul sună a revoluţie. Electronică de data aceasta …

Să ne amintim că Asimov propunea “Cele Trei Legi ale Roboticii”, legi care ar trebui aplicate maşinilor inteligente pentru a proteja omenirea: roboţii nu au voie sa facă nici un rău omului, trebuie să se supună ordinelor primite de la om şi trebuie să-şi protejeze existenţa, dar cu respectarea celorlalte două reguli.

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

0 thoughts on “Nostalgie – part 1”

 1. Raluca, iti multumesc pentru comentariu.
  Sunt de acord cu tine si totodata nu pot sa nu imi amintesc de vorbele lui Carl Edward Sagan, astronom şi, printre altele, promotor al programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence): „Ceea ce pot să prezic cu cea mai mare încredere este faptul că cele mai uimitoare descoperiri vor fi acelea pe care nu le putem prevedea astăzi pentru că nu suntem destul de înţelepţi.”
  Si atunci, intr-un scenariu in care vorbele autorilor SF de mai sus s-ar indeplini, cred ca tocmai lipsa Sufletului si a Ratiunii ar determina masinariile viitorului sa ne extermine.
  Eh, sa speram ca nu se va intampla asta.

 2. Raluca spune:

  “Isaac Asimov sau John Leslie care, în cartea sa “Ştiinţa şi etica extincţiei umane“, afirma că maşinile suprainteligente ar putea ajunge la convingerea că sunt superioare omului şi puse în poziţia de a gestiona resursele să decidă ca cel mai eficient mod de a o face este să înlăture omul.”

  Nimic din ceea ce inventeaza omul nu-i poate fi superior!!!Masinnariile au lipsa ceea ce omul detine:SUFLETUL si RATIUNEA.Cum noi,oamenii,nu putem depasi DIVINITATEA nici masinariile nu pot intrece omul!!!Trebuie tinut cont de faptul ca aceasta “inteligenta artificiala” este rezultatul ratiunii si inteligentei umane.
  Avasarea stiintei depinde de modul in care omul o gestioneaza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.