Fonduri europene: Cine va lua cei 325 milioane Euro alocati suplimentar pentru IMM-uri

posdru-bani-tva2.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a venit, luni, cu precizarile solicitate de StartupCafe.ro, referitor la destinatia fondurilor UE de 325 de milioane de euro relocate pe axa pentru firme mici si mijlocii (IMM) din Programul Operational Regional 2014-2020, anuntate anterior de MDRAPFE.

”Alocarea financiara suplimentara pentru consolidarea competitivitatii IMMurilor va fi utilizata in scopul finantarii proiectelor aflate pe listele de rezerva, depuse in cadrul Axei prioritare 2 – imbunatatirea competitivitatii IMMurilor” a POR – a informat ministerul, la solicitarea StartupCafe.ro.

Aceasta inseamna ca din noile fonduri europene NU vor fi lansate noi apeluri de proiecte, ci vor fi finantate firmele care au depus proiecte eligibile in call-urile care au avut loc, dar care nu au avut punctaje finantabile din bugetul initial alocat.

Cu acesti bani se finanteaza microintreprinderi si firme mici si mijlocii, printr-o serie de linii de bani europeni, despre care StartupCafe.ro a mai scris:

2.1 A – microintreprinderi

2.2 – IMM

2.1 B – incubatoare de afaceri.

Firmele mici si mijlocii din România vor putea beneficia de o suplimetare de fonduri europene de 325 de milioane de euro prin Programul Operational Regional (POR), conform unei decizii luate, pe 10 octombrie, dupa cum a anuntat atunci Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Suplimentarea de fonduri, decisa de Comitetul de Monitorizare a POR 2014-2020, se face prin redistribuire de fonduri in interiorul acestui program, de la alte axe de finantare, a declarat ministrul de atunci pentru fonduri europene, Rovana Plumb, care a condus sedinta comitetului.

“Am aprobat, in CM POR, modificarile solicitate de autoritatile locale din mediul urban, din orase mici si medii, realocând, astfel, 200 milioane euro pentru infrastructura sociala si rutiera. Totodata, pentru consolidarea competitivitatii mediului de afaceri, am alocat suplimentar 325 milioane euro. Acesti bani vor sustine investitiile in IMM-uri” – a spus Plumb, potrivit comunicatului.

Firmele mici si mijlocii beneficiaza de fonduri europene in cadrul POR 2014-2020 prin axa prioritara 2 a acestui program – ”Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii”.

Inainte de suplimentare, aceasta axa prioritara avea alocata suma totala de 877,11 milioane de euro, bani proveniti de la Uniunea Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Cu aceste fonduri se finanteaza investitii in:

constructia/ modernizarea si extinderea spatiului de productie/ servicii IMM, inclusiv dotare cu instalatii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, masini, inclusiv noi tehnologii, crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.