O noua initiativa guvernamentala pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene si evitarea pierderii unor alocari

Rovana-Plumb-1.jpg

O noua masura pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si evitarea dezangajarii (pierderea unor alocari de sume pe anumite Programe Operationale) a fost aprobata de Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Aceasta initiativa face parte din actuala noastra filosofie de lucru in domeniul fondurilor europene si anume gasirea urgenta de solutii sustenabile pentru cresterea gradului de atragere a banilor europeni in tara. Un astfel de deziderat presupune crearea de premise cat mai bune pentru ca beneficiarii sa poata avea acces mai simplu la banii europeni si sa putem creste in acest fel ritmul de implementare pe toate Programele Operationale, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

In acest sens, s-a modificat si completat Ordonanţa de Urgenţa nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul modificarii este de a putea fi incheiate contracte de finantare cu o valoare mai mare decat prevedeau alocarile initiale din Programele Operationale, astfel:

In cadrul POR (Programul Operational Regional) si POC (Programul Operational Competitivitate), vor fi incheiate contracte de finantare cu o valoare totala dubla fata de alocarea propriu-zisa.

In ceea ce priveste POIM (Programul Operational Infrastructura Mare), vor fi incheiate contracte cu o valoare tripla fata de alocare, in vreme ce pentru POCU (Programul Operational Capital Uman), POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa) si POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica) se vor putea incheia contracte a caror valoare totala depaseste cu 50% alocarea.

Pentru POAD (Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), vor fi incheiate contracte a caror valoare totala depaseste cu 20% alocarea programului.

Propunerea se justifica prin faptul ca, pentru unele apeluri lansate, au existat proiecte eligibile, de calitate, dar care nu au putut fi contractate fiindca bugetul alocat apelului respectiv nu era suficient.

O alta completare vine in sprijinul beneficiarilor care primesc finanţare sub incidenţa ajutorului de stat/ de minimis (de obicei organizatii private), prin acces la prefinantare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile intr-o singura transa de maximum 40 la suta din contributia publica eligibila a proiectului.

Toate masurile si completarile de mai sus au fost introduse cu obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor astfel incat, pana la sfarsitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE si MDRAP sa ajunga la 100%.

Sursa: fonduri-ue.ro

One Reply to “O noua initiativa guvernamentala pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene si evitarea pierderii unor alocari”

  1. Doroftei Gheorghe spune:

    Buna ziua,doresc detalii in privinta absortiei de fonduri nerambursabile in domeniul energiei FOTOVOLTAICE. Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top