Oficial MADR: Aproape 100 de purcei Bazna si Mangalita, distribuiti prin programul guvernamental

Purcei_de_Bazna.jpg

?

Aproape 100 de purcei de Bazna si Mangalita au fost livrati pana in prezent crescatorilor de animale in cadrul programului guvernamental de sustinere a cresterii celor doua rase autohtone, lansat in urma cu peste o luna in Sibiu, a declarat, luni, in judetul Alba, directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ion Rosu.

Prezent la actiunea prin care trei crescatori din Alba au primit in total 26 de purcei din rasa Bazna proveniti din gospodariile a doi furnizori din Mihalt si Valea Lunga, oficialul din Ministerul Agriculturii a mentionat ca, in afara de acestia, la nivel national au fost livrati pana luni un numar de 68 de purcei Bazna si Mangalita in judetele Sibiu, Hunedoara, Cluj, Ialomita si Dambovita.

“Pana in prezent, s-au livrat in cadrul programului 68 de purcei Bazna si Mangalita, in greutate de minimum 10 kilograme. Crescatorii deja si-au incasat banii, respectiv cei 2.500 de lei de purcel. (…). Cei 68 de purcei au fost distribuiti catre 9 crescatori. S-au distribuit si 10, s-au distribuit si 8 purcei, in functie de numarul de porci pe care crescatorii i-au avut de livrat. in Ialomita, de exemplu, numarul de purcei a fost de 4”, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Rosu.

El a adaugat ca programul are succes, iar cererile sunt foarte mari. “Acest program este unul multianual. in momentul de fata, cererea este mai mare decat oferta, dar toti crescatorii care sunt inscrisi in program si care au completat dosarul vor primi purceii. E adevarat, nu in acest an, in 2019, in 2020”, a sustinut Rosu.

Acesta a adaugat ca este “un nou inceput”, dupa ce rasele autohtone Bazna si Mangalita “au pierdut de-a lungul timpului lupta” cu celelalte rase crescute in sistem industrial, celelalte rase conventionale.

“Din punct de vedere al calitatii carnii se caracterizeaza printr-o carne mult mai sanatoasa, printr-o carne cu mult mai putin colesterol decat rasele care se cresc in sistem conventional. Determinarile recente arata ca grasimea si carnea acestor rase este o grasime bogata in aminoacizi, Omega 3, Omega 6, care se gaseste si in somon”, a mai spus directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii.

La randul sau, directorul executiv al Directiei Agricole Alba, Gheorghe Lazea, a afirmat ca scopul acestui program este “de a sprijini crescatorii si de a aduce cele doua rase de porci autohtone la ceea ce au fost inainte, pentru ca, din punct de vedere calitativ, cele doua rase s-a constatat ca sunt mult mai bune decat celelalte rase de porci”.

Lazea a precizat ca luni a fost lansat programul si in Alba, fiind distribuiti unor crescatori din Bistra, din Muntii Apuseni, si Mihalt un total de 26 de purcei de Bazna.

Sursa: Agerpres.ro

One thought on “Oficial MADR: Aproape 100 de purcei Bazna si Mangalita, distribuiti prin programul guvernamental”

  1. Balici Mihai spune:

    Sigur este pretul de 2.500 leipe purcel ??
    cred ca este o greseala ,doar nu o da ca pentru o vaca
    si la vaca subventia este de maxim 400 de lei, iar pentru un purcel 2.500 de lei cam mult
    cei care scriu habar nu au de ordinul de marime sau in general moneda LEI sau EURO si duc in eroare cititorii care acceseaza acest site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.