Parteneriate interregionale pentru proiecte inovatoare

cretu_bun.jpg

Comisia Europeana a anuntat joi, 7 decembrie, parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat in cadrul unei noi actiuni-pilot finantate de UE pentru proiecte inovatoare. Scopul acestei actiuni este de a ajuta aceste parteneriate sa iși dezvolte proiectele in sectoare prioritare, precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficienta a resurselor, sistemele avansate de fabricatie sau securitatea cibernetica.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Regiunile cu atuuri concurentiale similare vor fi in masura sa iși prezinte proiectele intr-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma in produse inovatoare, printre care se vor gasi campionii inovarii europene de maine.”

In urma unui apel pentru exprimarea interesului lansat de Comisie in septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare:

  • Un parteneriat la care participa 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) și Norte (PT), va dezvolta proiecte comune in domeniul imprimarii 3D;
  • Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora in sectorul bioeconomiei;
  • Bretania (FR), impreuna cu 3 regiuni și cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetica;
  • Lombardia (IT) și alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulara, mai precis defabricarea și refabricarea;
  • Toscana (IT), alte 21 de regiuni și Estonia vor intreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi solutii in agricultura de inalta tehnologie;
  • Scotia (UK) și tara Bascilor (ES) coordoneaza un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune in domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiana Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociata.
  • Andaluzia (ES) și alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematica cladirile sustenabile;
  • Andaluzia (ES) și Emilia-Romagna (IT) coordoneaza un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare in domeniul trasabilitatii și in cel al volumelor mari de date in industria agroalimentara.

Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite in cadrul Comisiei, la care participa experti din mai multe departamente tematice. Expertii vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalitati de a combina fondurile UE pentru finantarea proiectelor.

Pe langa acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere pana la o valoare de 200 000 EUR pentru activitati de extindere și de comercializare. Finantarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top