Peste 170 de localitati vor avea Internet broadband pana la finele anului, prin proiectul Ro-Net

Internet-pc.jpg

Mai mult de 170 de localitati din mediul rural vor avea acces la Internet de banda larga (broadband), pana la sfarsitul acestui an, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat, marti, Lucian sova, Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, in cadrul evenimentului de deschidere a cursului de securitate cibernetica, organizat de CERT-RO si AGERPRES.

“In mediul rural, din pacate, inca sunt multe “zone albe”. Ministerul nostru a reusit sa deblocheze Ro-Net si deja se fac receptii in zonele rurale foarte sarace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicatii specifice. Apreciem ca, pana la sfarsitul anului, deja doua loturi, impreuna cu concesionarul Telekom, vor fi receptionate. Vor fi peste 170 de localitati receptionate din 780 si vor fi conectate la Internet de banda larga, sub acest program finantat cu fonduri europene. Se va asigura acces in cele mai izolate 780 de localitati rurale din Romania”, a spus ministrul Comunicatiilor.

Oficialul a mentionat, totodata, ca, la momentul actual, exista dezbateri la nivelul ministerului de resort cu privire la implementarea Directivei NIS.

“Avem in lucru la nivelul ministerului transpunerea Directivei NIS, care consacra la nivel european un cadru legal de aparare cibernetica si la nivelul Romaniei. Este o directiva care va intari, va consolida intr-o maniera foarte exacta ceea ce va trebui sa faca CERT-RO. Este un proiect la care noi tinem si nu vrem sa aiba o conotatie exclusiv civila, fara sa genereze vulnerabilitati sau susceptibilitati ca ar patrunde intr-o maniera intruziva in intimitatea utilizatorilor de Internet, dar, pe de alta parte, sa-i si pregateasca sa creeze standarde, instrumente ca acest razboi care, practic, se duce in fiecare zi, sa poata fi controlat si sa putem genera raspunsuri pe masura pericolelor la care suntem supusi. Suntem aparatorii intereselor utilizatorilor privati de servicii de IT&C, nicidecum agresorii lor”, a subliniat Lucian sova.

Ro-Net este un proiect major finantat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeana a decis modificarea acestui proiect si impartirea sa in doua etape. Valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapa este de 53 milioane de euro.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.