Petre Daea: La grau avem o productie medie de 4.836 kilograme la hectar; Romania nu s-a mai intalnit cu un asemenea randament

2-petre-daea-mfax.jpg

Productia medie de grau din acest an, de 4.836 kilograme la hectar, este o productie istorica, fiind cu aproape o tona mai mare decat cea de anul trecut, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la amenajarea de irigatii Galatui Calarasi din judetul Calarasi.

“Avem la grau o productie medie de 4.836 kilograme la hectar, este o productie istorica. Romania nu s-a mai intalnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafata, cu aproape o tona peste productia obtinuta anul trecut. si calitatea este buna, cu indici de panificatie, este un grau care va intra in reteaua de consum”, a spus Daea.

In ceea ce priveste investitiile programate pentru acest an in sistemul de irigatii, ministrul a subliniat ca acestea depasesc un miliard de lei din bugetul national si 431 de milioane de euro prin PNDR 2014-2020.

“Investitiile in irigatii sunt de 1,031 miliarde de lei din bugetul national si 431 de milioane de euro prin PNDR. Sunt lucrari in curs. Mergem si saptamanile viitoare si la alte lucrari de investitii, unde veti vedea alte lucrari de amploare care se executa in paralel. Noi trebuie sa pastram si apa pentru irigat si sa si lucram din punct de vedere al refacerii sistemului ca atare. Iata de ce azi se decupleaza doua nave, lasa restul sa lucreze ca sa avem nivel de exploatare pentru a iriga culturile. Nu ne-a permis timpul, pentru ca a plouat azi-noapte 50 de litri pe mp, si bine ca a plouat, dar mergeam intr-o sola unde puteati vedea cum se iriga o cultura dubla de soia, acesti fermieri care anul acesta au realizat productii extraordinare. in cele peste 600.000 de hectare contractate se iriga si culturi duble, infiintate cu soia, porumb si floarea soarelui, fermieri care stiu la fata locului ce trebuie sa faca”, a precizat ministrul Agriculturii.

Intrebat daca productiile record de anul acesta s-au datorat mai mult norocului, faptului ca a plouat cand a trebuit, decat irigatiilor, seful MADR a raspuns: “stiti cum e cu norocul. Daca Romania nu era insamantata si suprafetele nu erau realizate la timp cu culturi si soiuri bine stabilite nu puteam sa realizam asemenea productii”.

La randul sau, seful PSD, Liviu Dragnea, a sarit in ajutorul ministrului Agriculturii, mentionand ca irigatiile pot sa determine cresterea productiei agricole cu 30% si chiar 50%-60%. “Apa din irigatii determina o crestere de productie substantiala si semnificativa pentru agricultura”, a adaugat Liviu Dragnea.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.