Peste 40 de beneficiari ai proiectelor POSDRU s-au dezbracat de camasi in fata MFP

greva1.jpg

Protestatarii au venit in fata Ministerului Finantelor Publice (MFP) imbracati in camasi si tricouri albe pe care era inscriptionat mesajul „Dau camasa de pe mine”. Acestia s-au dezbracat de camasi si tricouri si le-au strans intr-un sac pe care l-au lasat la Registratura Ministerului Finantelor, fiind adresat ministrului Florin Georgescu, impreuna cu memoriul denumit „Cod rosu de inghet al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentala si intarzieri foarte mari ale platilor„.

In document, protestatarii il invita pe ministrul Finantelor sa ia act de pericolul incetarii unui numar important de proiecte din cadrul POSDRU.

In conditiile in care autoritatea de management continua sa intarzie rambursarile, implementatorii acestor proiecte se afla in imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfasurarea activitatilor. Va solicitam reluarea de urgenta a platilor pentru aceste proiecte, in contextul in care este in responsabilitatea statului membru sa asigure continuarea implementarii si respectarea contractelor„, se arata in memoriul depus la Ministerul Finantelor.

Inaintea protestului, beneficiarii de fonduri europene au organizat o conferinta de presa in care au explicat situatia dramatica in care au ajuns mii de firme si organizatii neguvernamentale care au obtinut finantare pentru a implementa proiecte.

Florin Pogonaru, de la Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, a declarat ca Guvernul nu intelege ca trebuie sa-si indeplineasca responsabilitati asumate prin contractele de finantare si din acest motiv se inchid proiecte si locuri de munca fara ca Guvernul sa-si asume vreo responsabilitate.

Oana Preda, directorul CeRe, a atras atentia asupra faptului ca multe organizatii neguvernamentale si firme care nu au avut niciodata datorii la stat se trezesc cu conturi blocate pentru ca au ajuns in imposibilitatea de a-si achita datoriile, dar asta in conditiile in care statul este dator vandut lor.

Florin Pogonaru a mai spus ca dupa cativa ani in afaceri ajungi sa spui ca le-ai vazut pe toate si ca desi a plecat catre fondurile europene cu realism, fara sa-si faca iluzii, ceea ce s-a intamplat in realitate intrece orice imaginatie si orice logica a afacerilor.

„Am ajuns in situatia in care statul punea TVA asupra CAS, s-a depasit logica oricarui angajament de plata si logica oricarui sistem de penalizare. Avem firme care de 20 de ani au avut o activitate corecta si acum au conturi blocate de ANAF si sunt in pragul falimentului”, a mai spus Pogonaru.

Din punctul sau de vedere, marea problema pentru urmatorul ciclu de finantare va fi ca nu vor mai exista beneficiari, pentru ca nu va mai exista disponibilitatea de a accesa aceste fonduri.

Eu, pentru viitor, nu ma mai ating de fonduri europene (…) Vrem sa vedem mai intai ca sistemul merge„, a spus Pogonaru.

Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Liviu Mihaiu, a declarat ca organizatorii au ales sa protesteze la Ministerul de Finante pentru ca ministrul Georgescu este principalul responsabil pentru acest blocaj.

Domnul Orban face figuratie, nu are nicio putere, drept pentru care ii cerem demisia„, a spus Mihaiu.

Organizatorii actiunii de protest sustin ca este inexplicabil faptul ca Guvernul nu ia nicio masura pentru asigurarea functionarii acestor proiecte, in conditiile in care aproba plati de 12 milioane de lei pentru reparatii ale lacaselor de cult sau ajutoare de stat pentru diverse companii.

In acest moment, peste 1.500 de proiecte de finantare europena inregistreaza intarzieri pentru plata, cu risc de faliment pentru 3.000 de organizatii si companii care au semnat contracte de finantare cu autoritatile de management. Dupa peste sase luni de intarziere a platilor implementatorii se afla in situatia de a sista proiectele incepute si de a-si concedia angajatii„, se arata in memoriu transmis ministrului de Finante.

Protestatarii au reclamat in documentul depus la minister ca, la sfarsitul lunii septembrie, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Razvan Cotovelea a anuntat ca MFP va vira 475 de milioane de lei pentru plati in cadrul POSDRU, insa in realitate la inceputul lunii octombrie s-au virat doar 209 milioane de lei.

Acestia i-au semnalat ministrului Finantelor problemele grave din administrarea POSDRU, care conduc la faliment beneficiarilor, printre acestea fiind nerespectarea termenului contractual de 45 de zile de plata a cererilor de rambursare si lipsa de alocari din bugetul national a sumelor necesare unui flux constant de plati catre implementatorii de proiecte, lipsa de transparenta in alocarea fondurilor si decizii de management arbitrare, dar si faptul ca miile de implementatori si zecilor de mii de beneficiari ai proiectelor POSDRU isi pierd orice incredere ca Guvernul actual isi doreste ca acest program de finantare sa ajute societatea romaneasca.

In memoriu se solicita in regim de urgenta alocarea de fonduri pentru plata cererilor de rambursare intarziate peste limita termenului contractual de 45 de zile, alocarea de fonduri din bugetul national pentru viitoarele cereri de rambursare si asumarea unor masuri financiare clare pentru cheltuielile din proiectele europene pana la momentul efectuarii platilor de catre CE si reluarea de urgenta a platilor catre beneficiarii monitorizati de Organismul Intermediar de la MECTS si reformarea acestui organism intermediar.

Protestatarii mai cer ministrului Finantelor derogare de la plata penalitatilor aferente neplatii taxelor si impozitelor a implementatorilor POSDRU, carora statul le datoreaza plata cererilor de rambursare, transparenta decizionala si procedurala si asumarea responsabilitatii pentru problemele existente la nivelul autoritatilor care inregistreaza disfunctionalitati in administrarea fondurilor europene.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, prin acceptarea corectiilor financiare si indreptarea neregulilor constatate in perioada 2009-2011, in luna decembrie pot fi reluate rambursarile pentru POSDRU, precum si pentru programele de Dezvoltare Regionala si Mediu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca ar fi extrem de productiv daca nu ar mai fi declaratii ca se reia finantarea pe programele europene, el spunand ca „nu se reia nicio finantare” si ca ar fi bine daca, azi-maine, ar pleca de la Guvern raspunsuri cu argumente convingatoare la CE.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si-a exprimat increderea ca Programul Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane va fi deblocat in luna decembrie, in urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a aratat ca nu exista inca o confirmare oficiala de la Bruxelles

Atat timp cat auditul este in desfasurare, e normal ca nu ai asemenea informatii, dar, din evaluarile pe care le avem noi, credem ca lucrurile vor fi pozitive, pentru ca intr-adevar s-au produs schimbari semnificative. Procedurile au fost nu numai imbunatatite, uneori, pe anumite zone, chiar au fost schimbate„, a spus Orban.

In 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.

In cazul POSDRU, Comisia a propus aplicarea unei corectii financiare de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor, dar neincluse in declaratii, si aplicarea unor corectii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri si evaluate pe vechile proceduri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top