Peste 700 de kilometri din infrastructura rutiera de interes local si regional a fost modernizata prin fonduri europene

00003512_large.jpg

Prin trei programe europene, PHARE 2004-2006, POR 2007-2013, POR 2014-2020, primariile si consiliile judetene din cele 6 judete ale Regiunii Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) au derulat, din 2004 si pana in prezent, un numar de 34 de proiecte prin care s-au construit, respectiv modernizat, peste 700 de kilometri de infrastructura rutiera. Valoarea totala a celor 34 de proiecte contractate din 2004 si pana in prezent, este de peste 2 miliarde lei, din care 1,78 miliarde lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata unitatilor administrativ teritoriale pentru finalizarea lucrarilor.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru este entitatea care a gestionat aceste cereri de finantare, pe parcursul unei perioade de aproape 15 ani, monitorizand implementarea acestor proiecte. Fie ca e vorba de strazile si drumurile din orase si municipii, sau de drumurile judetene, obiectivul vizat de aceste proiecte este cel de a stimula mobilitatea persoanelor si marfurilor in Regiunea Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes local si regional la reteaua europeana de drumuri. Fondurile alocate prin cele 34 de proiecte au asigurat finantarea pentru cheltuielile cu pregatirea terenurilor, respectiv obtinerea, amenajarea terenului si a utilitatile necesare, studii tehnice, avize, proiectare, consultanta, asfaltari propriu-zise, realizarea de poduri, podete, a elementelor de siguranta pentru pietoni si vehicule, tot ce inseamna lucrari de constructii si organizari de santier. in imaginea alaturata este prezentata harta acestor drumuri, iar lista investitiilor coordonate de ADR Centru, precum si stadiul in care se afla acestea, finalizate sau in curs de implementare, este in pdf-ul de mai jos.

“Recesiunea prin care am trecut in anii 2008-2010 a diminuat volumul investitiilor in infrastructura de transport, afectand starea tuturor cailor rutiere. Desi in ultimii ani au fost alocate fonduri europene pentru modernizarea retelei de drumuri judetene, aceasta necesita investitii sustinute pentru imbunatatirea calitativa a sistemului. Ponderea drumurilor judetene nemodernizate (pietruite, de pamant) in totalul drumurilor judetene din cele sase judete este inca semnificativa, aproape un sfert din drumurile judetene fiind neasfaltate. Astfel, competitivitatea teritoriilor care nu beneficiaza de acces la o infrastructura modernizata ramane redusa. La nivelul Regiunii Centru au fost inventariate sectoarele de drum judetean care asigura legatura directa sau indirecta cu reteaua europeana de drumuri, prioritizarea fiind facuta luand in calcul si efectele socio-economice scontate prin interventiile preconizate. Toate drumurile supuse reabilitarii au o durata de viata expirata, deoarece au fost construite sau modernizate cu multi ani in urma, utilizand elemente geometrice si solutii tehnice care acum sunt perimate. Pentru aceste drumuri utilizarea normativelor de semnalizare, de proiectare actuale, dar si a tehnologiilor de punere in opera reprezinta noutati tehnologice. Totusi aceste drumuri nu sunt drumuri de cercetare si, ca urmare, in proiectarea si executia lor se vor utiliza standardele actuale, omologate si fara a face excese.”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in momentul in care s-a referit la situatia investitiilor pentru reabilitarea retelei rutiere.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.