Petre Daea: Romania nu sustine plafonarea plătilor directe către fermieri

2-petre-daea-mfax.jpg

Romania nu sustine plafonarea plătilor directe către fermieri, iar Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să beneficieze de un buget care să fie cel putin la nivelul celui actual, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, în cadrul întalnirilor pe care le-a avut cu miniştrii de resort din Germania şi Austria.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, în vederea unei tranzitii cat mai eficiente între Preşedintii, ministrul Daea s-a deplasat în Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluării negocierilor pe dosarele din aria de competentă.

“Austria îşi propune să avanseze negocierile privind alocările financiare pentru Politica Agricolă Comună, unul din obiective fiind acela de a mentine la nivelul UE o agricultură multifunctională, în paralel cu promovarea şi conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane. Preşedintia austriacă va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale în domeniul agriculturii să avanseze şi sunt şanse mari ca acesta să fie finalizat de Preşedintia romană. La fel ca şi Romania, Austria consideră că PAC trebuie să beneficieze de un buget cel putin la nivelul celui actual. Pentru Romania este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să îşi păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între aceştia, iar povara administrativă pentru fermieri să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară”, se mentionează în comunicatul citat.

Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat şi despre posibilitatea ca experti din Romania să participe alături de experti austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobandi experientă şi a putea gestiona şi prelua cu uşurintă dosarele.

Pe de altă parte, în cadrul întalnirii din Germania, programată cu ministrul federal pentru Alimentatie şi Agricultură, Julia Klöckner, oficialul roman a precizat faptul că nu sustine plafonarea plătilor directe către fermieri, temă esentială pentru PAC.

“Avem un interes comun – să ne conectăm pe obiective puternice. Ne bucurăm că împărtăşim acelaşi punct de vedere cu Germania, întrucat nici Romania nu sustine plafonarea plătilor directe către fermieri, temă esentială pentru PAC şi, implicit, pentru agricultură romanească. Totodată, ne onorează invitatia Germaniei de a organiza împreună Forumul pentru alimentatie şi agricultură, anul viitor, în contextul în care Romania va detine în 2019 Preşedintia Consiliului UE’, a arătat ministrul roman al Agriculturii.

La randul său, omologul german a declarat că este necesară colaborarea pentru a ajunge la u concept unitar pentru viitoarea politică agrară.

“Este important să cunoaştem situatia agriculturii în tările noastre partenere din UE. Dorim să identificăm punctele comune în pozitiile noastre şi să colaborăm la un concept unitar pentru viitoarea politică agrară. Relatiile bune şi dialogul cu partenerii europeni sunt obligatorii. Ele reprezintă premisa pentru a întări unitatea în Europa – de aceea voi intensifica în continuare colaborarea bazată pe încredere cu Romania”, a spus ministrul german.

Klöckner a explicat, totodată, că fermierii europeni trebuie să depăşească o serie de provocări şi, de aceea, o politică agrară comună, modernizată şi nebirocratică va trebui pe viitor să creeze conditii viabile pentru aceştia.

În cadrul vizitei de la Berlin au mai fost abordate subiecte legate de prioritătile Preşedintiei Romaniei la Consiliul UE, identificarea unor puncte comune de interes pe care Germania ar putea să le sustină, precum şi organizarea unor actiuni comune pe perioada Expozitiei Internationale Săptămana Verde 2019 (perioada 18 – 27 ianuarie 2019), în vederea creşterea vizibilitătii Romaniei în plan international.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 27-29 iunie la două întalniri de lucru pe plan extern: prima întalnire a avut loc în Austria cu Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate şi turism, în prezenta ambasadorului Romaniei în Austria, Bogdan Mazuru. Cea de-a doua întalnire a avut loc în Germania cu Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentatie şi agricultură, alături de Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar al Romaniei în Germania.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.