PNDR Masura 9 – Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori 2014-2020

grupuri-producatori.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

grupuri-producatoriDescriere generala si obiective principale

Transformarea proprietatilor publice in proprietati private a dus la o fragmentare ridicata a terenurilor agricole din Romania. Dimensiunea medie a unei exploatatii romanesti este de patru ori mai mica decat media europeana, astfel, fermele mici reprezinta 92,9% din totalul exploatatiilor. 

Desi in PNDR 2007-2013 exista o masura tranzitorie 142 „Infiintarea grupurilor de producatori”, totusi reprezentativitatea lor este foarte scazuta, astfel ca in noiembrie 2013 erau recunoscute 149 de grupuri si organizatii de producatori, fiind selectate pentru finantare 72 de grupuri de producatori pentru, cereale si plante oleaginoase, lapte si produse lactate, carne de porc, carne de pasare si oua, carne ovine si caprine, miere si produse din miere etc.

Asadar principalul obiectiv al acestei masuri este acela de a identifica oportunitatile pentru o mai buna valorificare a productiei agricole, prin sprijinirea transformarii fermelor mici in ferme familiale comerciale. 

PNDR Masura 9. Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol 

Obiectiv: prin aceasta masura se incurajeaza infiintarea si functionarea administrativa a grupurilor de producatori recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale. 

Principalele scopuri ale acestei masuri sunt: 

  • introducerii in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
  • adaptarea productiei si produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
  • stabilirii unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii.

Tipul de sprijin: ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

  • Anul I – 10%;
  • Anul II – 8%;
  • Anul III – 6%;
  • Anul IV – 5%;
  • Anul V – 4%.

Sprijinul se acorda pentru grupurile de producatori recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare, pentru urmatoarelor categorii: culturi de camp, horticultura (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol), cresterea animalelor si pasarilor, mixte.

Beneficiari: grupurile de producatori din sectorul agricol (exceptand grupurile sprijinite prin sub-programul pomicol) care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014.

Cheltuieli eligibile

Cheltuielile eligibile sunt limitate la cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol, prevazute in planul de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Nu vor fi eligibile in cadrul acestei masuri cheltuielile pentru fuzionarea grupurilor de producatori existente si pentru infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul pomicol (sprijinite prin sub-programul tematic pomicol).

Detalierea costurilor eligibile se va realiza in cadrul legislativ national.

Sume si rate de sprijin aplicabile

Sprijinul acordat este 100% public si nu poate sa depaseasca anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani si 100.000 euro/an. Ultima rata se va plati numai dupa ce s-a verificat daca planul de afaceri a fost implementat corect. In cazul nerespectarii planului de afaceri, sprijinul se recupereaza proporțional cu obiectivele nerealizate.

PNDR 9a. Sub-programul Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol

Obiectiv: in cadrul acestui sub-program tematic se va sprijini infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol ce vor contribui la o mai buna integrare pe piata a producatorilor primari, imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor pomicole, crearea si promovarea lanturilor scurte, cresterea veniturilor producatorilor prin comercializarea in comun a productiei si respectarea standardelor comunitare de mediu si clima, siguranta alimentara. 

Tipul de sprijin: sprijin forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut. Sprijinul se calculeaza pe baza productiei comercializate anual prin intermediul grupului.

In primul an, se poate plati grupului de producatori un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a productiei comercializate de membrii acestuia, in ultimii trei ani inainte de aderarea
la grup.
Sprijinul se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:

  • Anul I – 10%;
  • Anul II – 8%;
  • Anul III – 6%;
  • Anul IV – 5%;
  • Anul V – 4%.

Beneficiari: grupurile de producatori din sectorul pomicol care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014.

Cheltuieli eligibile: sunt limitate la cele rezultate din infiintarea si functonarea grupurilor de producatori din sectorul pomicol, prevazute in planul de afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza in cadrul legislativ national.

Nu vor fi eligibile in cadrul acestei masuri cheltuielile pentru fuzionarea grupurilor de producatori existente.

Sume si rate de sprijin aplicabile

Sprijinul acordat este 100% public si nu poate sa depaseasca anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani si 100.000 euro/an.

Ultima rata se va plati numai dupa ce s-a verificat daca planul de afaceri a fost implementat corect.

In cazul nerespectarii planului de afaceri, se recupereaza sprijinul, proportional cu obiectivele nerealizate.

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top