PNDR: Peste 47 de milioane de euro alocate pentru proiectele de investitii in patrimoniul cultural selectate in aceasta luna

Bani-pixabay.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Rapoartele de selectie aferente submasurii 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” pentru proiectele depuse in etapa a doua a sesiunii deschise in 2017. In baza acestor Rapoarte au fost selectate pentru finantare 156 de proiecte in valoare totala de 47,4 milioane de euro. Dintre cererile de finantare selectate, 45 au fost depuse de catre solicitanti din zona montana, valoarea acestora fiind de aproximativ 12,9 milioane de euro.

Pentru protejarea patrimoniului cultural, AFIR a primit in perioada 2015 – 2017 solicitari de finantare in valoare de peste 304 milioane de euro, ceea ce reprezinta un grad de solicitare de 164% din fondurile disponibile aferente sM 7.6. Alocarea totala disponibila pentru finantarea proiectelor prin submasura 7.6 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de 185,7 milioane de euro.

„AFIR a semnat 409 contracte de finantare in valoare de aproximativ 134 milioane de euro si a platit pana in prezent 47,5 milioane de euro beneficiarilor acestei linii de finantare. Investitiile in protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea armonioasa a mediului rural romanesc. Alaturi de accesul la infrastructura de baza, satele noastre au nevoie de revigorarea vietii sociale, de conservarea si dezvoltarea mostenirii culturale a inaintasilor nostri. Faptul ca in anul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 am reusit sa finantam proiecte deosebite de restaurare a patrimoniului, dar si de modernizare a asezamintelor de cultura din mediul rural – caminele culturale, ma bucura si imi da speranta ca realizarile predecesorilor nostri vor continua sa inspire si generatiile viitoare.” a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Finantarea disponibila pentru protejarea patrimoniului cultural din mediul rural asigura decontarea cheltuielilor privind restaurarea, conservarea si dotarea cladirilor sau a monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local si a asezamintelor monahale de clasa (grupa) B.

Totodata, sprijinul financiar acordat prin sM 7.6 asigura modernizarea, renovarea si dotarea caminelor culturale. Achizitionarea de software, de brevete, licente, drepturi de autor si marci reprezinta, de asemenea, cheltuieli eligibile prin sM 7.6.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top