Politica de coeziune dupa 2020: Comisia ajuta regiunile Europei sa devina mai inovatoare

comisia-europeana-romania.jpg

Comisia a reinnoit marti, 19 iunie, initiativa „Calea catre excelenta”, pentru a continua sa ofere sprijin adaptat si expertiza regiunilor ramase in urma in ceea ce priveste inovarea.

Initiativa va ajuta regiunile sa-si conceapa, sa-si actualizeze si sa-si ajusteze strategiile de specializare inteligenta – altfel spus, strategiile lor regionale de inovare bazate pe domenii de nisa in care detin atuuri concurentiale – inainte de inceperea perioadei bugetare 2021-2027. Totodata, initiativa va ajuta regiunile sa identifice resursele UE adecvate pentru finantarea proiectelor inovatoare si sa se asocieze cu alte regiuni care detin atuuri similare pentru a crea clustere de inovare.

Alaturi de propunerile Comisiei privind viitoarea politica de coeziune si de noul program „Orizont Europa” si in conformitate cu noua agenda pentru cercetare si inovare a Comisiei, initiativa „Calea catre excelenta” este o alta modalitate prin care Comisia ajuta regiunile Europei sa se pregateasca pentru viitor, cu strategii de inovare solide sprijinite de fondurile UE in urmatorul buget pe termen lung al Uniunii pentru perioada 2021-2027.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Specializarea inteligenta va fi mai importanta decat oricand in perioada de dupa 2020. Pentru ca aceste strategii sa isi afirme intregul potential in urmatorii ani, sunt necesare doua lucruri: dezvoltarea parteneriatelor si un grad mai mare de asumare, in special in regiunile care trebuie sa recupereze cele mai mari decalaje. Aceasta initiativa va contribui la pregatirea terenului pentru strategii de inovare solide in perioada de dupa 2020.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a adaugat: „Tocmai am propus cel mai ambitios program de finantare a cercetarii si inovarii in UE, de pana acum, Orizont Europa, cu un buget de 100 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Aceasta inseamna totodata ca regiunile vor avea mai multe posibilitati de a-si exploata la maximum potentialul in materie de cercetare si inovare. „Calea catre excelenta” le va ajuta sa combine surse de finantare din partea UE pentru a sprijini proiecte inovatoare.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „In cadrul acestei initiative, Centrul Comun de Cercetare – serviciul stiintific si de cunoastere al Comisiei – isi va utiliza expertiza pentru a ajuta regiunile sa-si valorifice punctele forte si sa-si urmeze prioritatile, sa invete unele de la celelalte si sa-si exploateze la maximum cele mai valoroase atuuri: talentul si creativitatea oamenilor.”

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.