POR: Ghidul solicitantului aferent prioritatii de investitii 5.2 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban – SUERD

ghid-consultare.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR) a publicat astazi, 12 iunie 2017, spre consultare publica, Ghidul Solicitantului. Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul Axei prioritare 5 – „Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investitii 5.2 – „Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului”, apelul dedicat sprijinirii Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii.

Status: Activ
Depunere:
Buget:  18,59 milioane euro

Obiectiv

Obiectivul specific al acestei axe prioritare il reprezinta reconversia si refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate, vacante sau neutilizate din orasele mici si mijlocii de pe teritoriul celor 12 judete riverane Dunarii (Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Constanta).

Proiectele finantate prin prezentul apel vor contribui totodata si la implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, in continuare SUERD.

SUERD este un mecanism comunitar de cooperare a 14 state UE si non-EU din bazinul Dunarii, destinat dezvoltarii economice si sociale a macro-regiunii dunarene, lansat in 2011. Strategia poate fi consultata pe pagina de internet www.danube-region.eu.

Activitatile specifice obiectivelor de patrimoniu cultural includ, dar nu se limiteaza la:

  • Restaurarea, consolidarea, protectia si conservarea monumentelor istorice;
  • Dotari interioare (instalatii, echipamente si dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie);
  • Dotari pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil;
  • Activitati de marketing si promovare turistica a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia, in cadrul proiectului.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili in cadrul prezentului apel de proiecte pot fi:

  • Unitati administrativ-teritoriale
  • Autoritati ale administratiei publice centrale
  • Unitatile de cult
  • ONG-uri
  • Parteneriate intre aceste entitati, respectiv:

o Unitate administrativ-teritoriala, in calitate de lider in parteneriat cu alta unitate administrativ-teritoriala, cu o autoritate a administratiei publice centrale, unitate de cult sau ONG;
o Autoritate a administratiei publice centrale, in calitate de lider in parteneriat cu o unitate administrativ-teritoriala, o unitate de cult sau ONG.
In cadrul prezentului apel de proiecte se pot depune proiecte pentru acele obiective de patrimoniu care sunt localizate in teritoriul SUERD reprezentat de cele 12 judete riverane Dunarii, respectiv: Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Constanta.

In cadrul prezentului apel nu se pot depune proiecte pentru acele obiective de patrimoniu care sunt localizate in teritoriul acoperit de ITI Delta Dunarii.

Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de la data depunerii cererii de finantare si pe tot parcursul procesului de evaluare, selectie si contractare, perioada de implementare a proiectului precum si pe perioada de 5 ani de la data platii finale in cadrul proiectului.

Pentru aplicarea si obtinerea finantarii in cadrul POR 2014-2020, solicitantul si proiectul trebuie sa respecte toate criteriile de eligibilitate mai jos mentionate.
Cererea de finantare (inclusiv anexele la formularul cererii de finantare) completata de catre solicitant, face obiectul verificarii eligibilitatii solicitantului si a proiectului, pe baza criteriilor enumerate in continuare si incluse in grila de verificare a eligibilitatii, prevazuta in Anexa 2 SUERD – Grila de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii din Ghidul specific.

Buget

Alocarea financiara pentru prezentul apel de proiecte (FEDR+BS) este de de 18,59 milioane euro dintre care 15,80 milioane euro FEDR si 2,79 milioane euro cofinatare din bugetul de stat.

Valoarea totala a unui proiect poate fi de minimum 100.000 euro si de maximum 5 milioane de euro (echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro valabil la data lansarii apelului de proiecte).
Sunt eligibile numai proiectele care sunt implementate intr-unul din cele 12 judete riverane Dunarii, enuntate mai sus.

In cadrul acestei prioritati de investitii se vor putea solicita finantari si implementa proiecte in cele 12 judete riverane Dunarii, respectiv Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Constanta, care fac parte din regiunea Vest, regiunea Sud-Vest, regiunea Sud-Muntenia si regiunea Sud-Est.

Documentatie

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top