POSCCE: Peste 600 de milioane de lei investiti in Registrele agricole electronice si alte proiecte de infrastructura IT

computer_retea.jpg

computer_reteaMinistrul Telecomunicatiilor Dan Nica a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, contractele de finantare prin fonduri structurale pentru 44 de proiecte pentru implementarea unor Registre Agricole Electronice in 36 de judete, cinci proiecte de e-guvernare si trei proiecte de interoperabilitate. Valoarea totala a finantarii pentru cele 52 de proiecte este de 628.652.588,38 lei.

Contractele au fost semnate in urma evaluarii cererilor de finantare depuse de solicitanti ca raspuns la apelurile lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) in perioada aprilie-iulie 2013.

In urma apelului 3 din cadrul Operatiunii 3.2.1, avand drept obiectiv achizitionarea unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului Agricol in format electronic, respectiv achizitionarea serviciilor de dezvoltare si implementarea solutiilor software, au fost semnate 44 de contracte cu beneficiari din 36 de judete, cu o valoare totala a finantarii nerambursabile de 283.391.228,72 lei.

Conform Ghidului Solicitantului, solicitantii eligibili au fost Consiliile Judetene ca lideri de proiect in parteneriat cu alte unitati administrativ-teritoriale (min. 10 UAT – max. 15 UAT). In urma incheierii procesului de evaluare, au fost semnate contracte cu Consiliile Judetene din: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.

Sistemele vor contine o cantitate vasta de informatii despre fiecare gospodarie din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, precum: numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, septel, masini, instalatii, unelte. Ca o premiera in Romania, in Ghidul Solicitantului au fost introduse standarde de interoperabilitate cu sistemele institutiilor care au un rol major in cadrul proiectului: primarii, consilii judetene, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Finantelor, Oficiul National Registrul Comertului.

In urma apelului 5 din cadrul Operatiunii 3.2.1. au fost semnate cinci contracte cu o valoare totala a finantarii de 199.792.419,66 lei pentru proiecte de e-guvernare, dupa cum urmeaza:

  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica a fost semnat contractul pentru proiectul „Infrastructura de tip Cloud pentru Institutiile Publice din Romania – ICIPRO” pentru suma nerambursabila 76.204.800,00 lei.
  • Ministerul Afacerilor Externe pentru proiectul „Noi masuri de modernizare si management integrat al serviciilor pentru cetateni”, in valoare de 31.500.000,00,
  • Oficiul Roman pentru Adoptii pentru proiectul „Sistem informatic integrat pentru Oficiul Roman de Adoptii – OR@” in valoare de 28.208.691,30 lei,
  • Inspectia Muncii pentru proiectul „Combaterea muncii la negru si sporirea securitatii muncii in Romanie prin imbunatatiri de structura si proces in cadrul inspectiei muncii”, care va primi suma nerambursabila de 35.104.295,03 lei si
  • Centrul National de Management pentru Societatea Informationala pentru „Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor”, care va primi o finantare nerambursabila de 28.774.633,33.

In urma apelurilor 3, 4 si 5 din cadrul Operatiunii 3.2.2 destinate implementarii unor sisteme de interoperabilitate, au fost semnate 3 contracte in valoare de 145.468.940 lei:

  1. cu Agentia Nationala de Integritate pentru o finantare nerambursabila de 30.970.000 lei pentru proiectul „Prevent – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice”,
  2. Secretariatul General al Guvernului a primit o finantare de 17.500.000 lei pentru proiectul „Asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice ale institutiilor furnizoare de date necesare fundamentarii politicilor si deciziilor Guvernului – Tablou de bord la nivelul SGG”
  3. Serviciul Roman de Informatii a primit suma nerambursabila de 96.998.940 lei pentru proiectul „Sistemul National de Protectie a Infrastructurilor IT&C de Interes National Impotriva Amenintarilor Provenite din Spatiul Cibernetic”

„ITC-ul este un domeniu care are capacitatea de a avea un impact transformator major si de durata asupra intregii societati. Astazi avem un exemplu concret in acest sens: agricultura, administratia, managementul resurselor publice, lupta impotriva coruptiei, securitatea cetatenilor, beneficiaza in egala masura si, de asemenea, sunt transformate de TIC. Astazi am semnat 52 de proiecte care vor schimba felul in care vom exploata resursele agricole, felul in care interactionam cu cetatenii si felul in care institutiile interactioneaza intre ele. Este o zi importanta” a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) este organizat la nivel de directie generala in cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, avand ca scop gestionarea proiectelor finantate din Fonduri Structurale in domeniul TIC, prin implementarea operatiunilor Axei III din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. OIPSI asigura suport companiilor sau autoritatilor publice romanesti interesate sa elaboreze proiecte in domeniul TIC.

Sursa: Ministerul pentru Societatea Informationala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top