Prezentarea initiativei europene Anul 2018 – Anul european al patrimoniului cultural

comisia-europeana-romania.jpg

„Anul European al Patrimoniului Cultural in 2018: o celebrare a diversitatii si a bogatiei patrimoniului nostru european” va fi lansat in perioada 7-8 decembrie a.c. la Milano, fiind singura initiativa de acest gen a Comisiei Europene in timpul mandatului presedintelui Jean-Claude Juncker. Partenerii institutiilor europene pentru acest demers sunt: Consiliul Europei, Europa Nostra, ICCROM – Centrul international de studii al Organizatiei Natiunilor Unite pentru restaurarea si conservarea bunurilor culturale, Europeana – platforma digitala europeana pentru patrimoniul cultural, ICOMOS – Consiliul international pentru monumente si situri.

In acest context, Comisia Europeana si Comitetul Regiunilor au prezentat birourilor regionale de la Bruxelles, pentru diseminare catre autoritatile locale si regionale pe care le reprezinta, intr-o reuniune organizata la 5 octombrie a.c., principalele informatii, contacte, actiuni care privesc aceasta initiativa.

Data fiind principala prioritate a institutiilor europene pentru urmatoarea perioada, aceea de a demonstra ca Europa este parte a vietii fiecarui cetatean, indiferent de domeniu sau sfera de interes, s-a considerat ca patrimoniul cultural are capacitatea de a aduce mai puternic in centrul atentiei istoria si valorile europene si de a intari sentimentul existentei unei identitati europene. in acelasi timp, initiativa atrage atentia asupra posibilitatilor oferite de patrimoniul nostru cultural, precum si asupra provocarilor cu care acesta se confrunta, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitala, presiunile fizice si de mediu asupra siturilor de patrimoniu si traficul ilicit cu bunuri culturale.

Obiectivul general al Anul european propune sa se incurajeze şi sa se sprijine eforturile Uniunii, statelor membre şi autoritaţilor locale şi regionale, in cooperare cu sectorul patrimoniului cultural şi societatea civila, pentru a proteja, salva, reutiliza, spori, valorifica şi promova patrimoniul cultural european.

Principalele obiective specifice ale anului european sunt:

  • promovarea diversitatii culturale, a dialogului intercultural si a coeziunii sociale;
  • sublinierea contributiei economice a patrimoniului cultural la sectoarele creative si culturale, care includ intreprinderi mici si mijlocii, precum si la dezvoltarea locala si regionala;
  • reliefarea rolului patrimoniului cultural in cadrul relatiilor externe ale UE, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict si al reconstruirii elementelor distruse ale patrimoniului cultural.

Anul European va dispune de un pachet financiar de 8 milioane €. Din acest buget, 5 milioane vor fi acordate ca sprijin financiar pentru proiectele selectionate prin cererea specifica deschisa de catre CE. Directia generala EAC a Comisiei atrage atentia ca tema patrimoniului cultural – tangibil sau intangibil – poate reprezenta esenta unui parteneriat european de colaborare, respectiv a unui proiect cultural depus ca aplicatie prin cea de-a doua cerere deschisa recent prin subprogramul „Cultura″. Fisele de prezentare pentru cele 2 cereri au fost trimise de catre UNCJR Bruxelles la 26 septembrie a.c.

Finantari pentru patrimoniul cultural se pot obtine si prin alte programe sau fonduri europene, respectiv „Erasmus+″, „Orizont 2020″, „COSME″, „Europa pentru Cetateni″, fondurile structurale si de coeziune. O baza de documentare este si studiul realizat de Institutul European de la Budapesta „Mapping of Cultural Heritage actions in European Union policies, programmes and activities”.

Autoritatile locale si regionale sunt considerate adevaratii parteneri pentru concretizarea celebrarii patrimoniului, asadar acestea sunt incurajate sa ia legatura cu coordonatorii nationali, daca doresc sa se implice in organizarea unor evenimente locale si sa foloseasca label-ul pus la dispozitie de CE. Lista contactelor nationale pentru actiunile desfasurate sub egida initiativei Anul 2018 – Anul european al patrimoniului cultural se regaseste in anexa.

Grupurile tinta vizate: mai ales copiii (10-15 ani) si tinerii (15-25 ani), dar si publicul larg si expertii din domeniu
La nivelul UE, au fost proiectate 10 initiative care vor reuni actiuni si proiecte si vor raspunde celor 4 axe-cheie stabilite:angajare (partajarea patrimoniului, patrimoniul in scoli si tineretul si patrimoniul), sustenabilitate (patrimoniul in tranzitie, respectiv turismul si patrimoniul), protejare (calitatea standardelor si riscurile in fata actiunilor ilicite) si inovare (educatie si formare, inovarea sociala si guvernanta participativa, respectiv stiinta in slujba patrimoniului).

Evenimente-cheie la nivel european in 2018:

  • Forumul european pentru cultura, Milano, 7-8 decembrie 2017;
  • Summit-ul european pentru patrimoniu, Berlin, 18-24 iunie 2018;
  • Zilele patrimoniului european, Uniunea Europeana, septembrie 2018 – cu aceasta ocazie, va fi posibil accesul in situri rareori deschise si se vor organiza mii de evenimente la care este preconizata participarea a circa 30 de milioane de oameni;
  • Conferinta de inchidere, Viena, 11-12 decembrie 2018.

Mai multe informatii pe website(click aici), twitter, email la:
https://ec.europa.eu/culture/ european-year-cultural- heritage-2018_en
#EuropeForCulture
[email protected]

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top