CAR-ul, mai bun decat orice banca: ofera 5% dobanda pentru economii si nu percepe impozit sau comision

bani.jpg

Casele de Ajutor Reciproc, alternativa ceausista a traditionalului CEC, s-au modernizat in ultimii 27 de ani, s-au constituit in asociatii si au facut parteneriate internationale si au ajuns sa ofere dobanzi si de 5% pe an pentru economiile proprii si credite pana la cinci ani. Conform Codului Fiscal, economiile membrilor inscrisi in CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare sau comisioane de tipul celor percepute de banci. Dobanzile la banci sunt de la 0,01 la 1,25% pe an.

CAR-urile functioneaza pe teritoriul Romaniei in baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru functionarea organizatiilor non-guvernamentale si legea 93 privind functionearea IFN-urilor, conform declaratiilor lui Florin Simion, director executiv al Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR).

Aceste institutii financiare de tip nou functioneaza ca niste asociatii si principala diferenta fata de vechiul CAR este data de faptul ca nu mai trebuie sa economisesti o perioada de timp o suma fixa pentru a obtine un imprumut. in plus, daca vrei sa economisesti, economisesti, daca vrei sa te imprumuti, te imprumuti, fara ca cele doua actiuni sa fie conditionate una de existenta celeilalte.

„Dupa ce ai platit o taxa de membru al CAR-ului pentru care optezi poti sa incepi sa faci depuneri in fondul social. Nu este vorba de depozit, deoarece conform legii nu avem voie sa atragem depozite, este un fond social unde depunerile fiecarui membru sunt recompensate cu o dobanda anuala care difera de la CAR la CAR, de la 1% pana la 5%, in functie de politica fiecarui CAR”, a declarat Florin Simion. Taxa respectiva este un modica, de 5-7 lei sau 10 lei, maximum 20 de lei.

De asemenea, daca membrul CAR doreste sa isi retraga la un moment dat depunerile si nu are vreun imprumut in derulare, ele ii sunt puse imediat la dispozitie de catre asociatie fara sa fie taxate cu impozitul de 16% pe castig,ca in cazul bancilor. in plus, nu exista suma fixa de depunere sau perioade impuse, ca in cazul bancilor.

Mentionam ca, la ora actuala, dobanzile la depozitele bancare ale populatiei sunt cuprinse intre 1,25 si 0,01%.

Odata devenit membru al asociatiei poti solicita si un imprumut in baza veniturilor individuale, inclusiv pensii. Astfel, ratele imprumuturilor sunt de 40-60% din veniturile lunare (fara a fi scazut cosul zilnic de consum), iar dobanzile la aceste imprumuturi variaza de la 10% la 25%. Sunt si CAR care ofera promotional si imprumuturi cu dobanda de 7-8%. Chiar daca nu esti conditionat de existenta unor depuneri in fondul social, existenta acestora usureaza obtinerea imprumutului.

Asa cum arata Florin Simion, imprumutul mediu la CAR este de 1.200 de euro pe o perioada de maximum cinci ani pentru a evita default-uri. De altfel, 80% din totalul activelor de 65 de milioane de euro ai federatiei o reprezinta imprumuturile. „Avem totusi un procent de 9% de imprumuturi neperformante pentru ca, oricata grija ai avea, tot se intampla ceva si cineva nu plateste. Cand apar semnele de default atentionam mai intai clientii, girantii, iar daca nu reusim asa, mergem pe calea instantei si a executorilor judecatoresti”, a declarat Florin Simion.

FEDCAR are stranse in federatie 22 de CAR-uri la nivelul intregii tari, cu 76.000 de membri si 65 de milioane de euro active. Casele de ajutor reciproc se intretin din diferentialul de dobanda la imprumuturi si la depunerile din fondul social.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top