Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a anuntat proiecte pe educatie in valoare totala de 7,3 milioane de euro, plus TVA, din fonduri europene, atat la invatamant profesional, cat si scoli generale, gradinite noi si crese.
“Primul domeniu este invatamantul profesional si tehnic, sens in care avem o axa dedicata, axa 4.4 din Programul Operational Regional care finanteaza reabilitari si dotari pentru scolile din acest sistem, profesional si tehnic. Sunt doua astfel de nuclee in Oradea, pe care ne-am concentrat in acesti ani, anume Colegiul Tehnic ‘Mihai Viteazu’ si Colegiul Tehnic ‘Traian Vuia’. Pentru ambele colegii sunt prevazute reabilitarea tuturor cladirilor, a atelierelor din toate punctele de vedere, cu dotarea de echipamente noi, moderne, dar si retelele de utilitati – instalatia de apa, canal, electrica si termoficare“, a declarat, in conferinta de presa, primarul Bolojan.
La ‘Mihai Viteazu’, suma de folosit se ridica la 1,1 milioane de euro, durata de executie fiind de doi ani. La ‘Traian Vuia’, unde in anii trecuti s-au alocat si alte sume pentru reabilitare, acum vor fi in lucru reabilitarea internatului si a atelierelor care vor fi dotate cu echipamente noi, pentru ca intr-un an scoala sa fie functionala. Suma este de 500.000 de euro.
Un alt proiect vizeaza folosirea fondurilor europene pentru scoli generale, Primaria Oradea urmand sa reabiliteze integral scoala generala nr. 11, din str. Moldovei, unde vor fi reabilitate toate corpurile de cladire, sala de sport, curtea interioara, imprejmuirea, cu refacerea tuturor instalatiilor electrice, sanitare si termice. Suma prevazuta este de 2,25 milioane de euro plus TVA, durata lucrarilor fiind estimata la 18 luni.
A treia categorie de investitii din fonduri europene pe proiecte in educatie sunt cele in crese si gradinite. Primaria Oradea isi propune sa infiinteze si sa construiasca doua gradinite noi si sa extinda trei gradinite cu spatii mai mari si pentru crese, pentru 3,45 milioane de euro.
“Vom construi o gradinita noua, mai mare, cu sase grupe, in parcul industrial de pe soseaua Borsului. Am avut solicitari de la companiile din parc, unde sunt peste 6.500 de angajati la firmele din parcul industrial. Discutiile pe care le-am avut cu acesti angajati au aratat necesitatea de a le oferi posibilitatea de a-si duce copiii si la cresa sau la gradinita, cand se duc la serviciu. Va fi practic un proiect pilot pentru noi”, a declarat Bolojan.
Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat, luni, indicatorii tehnico-economici ai acestor proiecte, astfel incat sa poata fi demarate cat mai repede licitatiile pentru proiectare si executie, dupa care din toamna sa inceapa lucrarile preconizate a se finaliza in vara anului 2020.
Sursa: Administratie.ro