Ca institutie publica subordonata Ministerului Culturii si Cultelor, Administratia Fondului Cultural National (AFCN) ofera in fiecare an finantari nerambursabile artistilor, institutiilor publice, organizatiilor neguvernamentale, persoanelor juridice de drept privat care desfasoara activitati culturale.
Finantarile sunt oferite, ca un principiu general, pentru promovarea calitatii actului cultural si pentru promovarea mostenirii culturale.
In aceasta categorie pot intra operatorii culturali, cu sediul in Romania:
- persoane fizice care desfasoara activitati culturale (artisti, mestesugari populari etc.);
- persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfasoara activitati culturale (de exemplu, organizatii nonguvernamentale);
- institutii publice care organizeaza programe, proiecte si activitati culturale, altele decat cele stabilite ca obligatii sau programe minimale anuale.
AFCN va acorda o atentie deosebita proiectelor de anvergura, multidisciplinare si integratoare si va urmari:
- sprijinirea creatiei contemporane in toate domeniile culturale; o atentie speciala va fi acordata creatorilor aflati la inceputul carierei profesionale;
- sustinerea circulatiei internationale a produselor culturale romanesti;
- incurajarea initiativelor care pun in valoare patrimoniul cultural;
- combaterea degradarii limbii romane.
Prioritatile pentru finantarea nerambursabila a editarii de lucrari in domeniile literaturii si al stiintelor socio-umane sunt urmatoarele: editii critice; editii definitive de autor; instrumente de lucru (enciclopedii, tratate, dictionare, atlase etc.); creatie contemporana, inclusiv cea a minoritatilor nationale din Romania; opere de debut; lucrari destinate copiilor si tinerilor.
Ofertele pentru care se pot solicita finantari nerambursabile sunt formulate de edituri si de redactiile publicatiilor.
Durata proiectelor semestriale trebuie sa nu fie mai mare de 6 luni.
Durata proiectelor anuale trebuie sa nu fie mai mare de 12 luni.
Valoarea maxima pentru finantarea nerambursabila care poate fi acordata unui proiect este echivalentul in lei a 20.000 euro.
De regula, o finantare nerambursabila acopera 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Nici o finantare nerambursabila nu poate depasi 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Diferenta trebuie acoperita din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor sau din alte surse, in afara celor ale AFCN.
Criteriile acordarii finantarilor nerambursabile sunt:
- anvergura proiectului editorial (internationala, nationala, regionala);
- diversitatea si distributia geografica a beneficiarilor directi ale caror nevoi culturale urmeaza a fi satisfacute prin acestea;
- capacitatea organizatorica si functionala a operatorului cultural de realizare a proiectelor editoriale, dovedita prin: experienta in derularea proiectelor editoriale si/ sau calitatea partenerilor si colaboratorilor implicati in proiectul editorial propus; calitatea proiectelor editoriale organizate pana in prezent; calitatea proiectului editorial propus (prezentarea grafica, constructie, prezentare); experienta nationala, regionala sau internationala, colaborarile si parteneriatele cu autoritatile publice, cu organizatii guvernamentale ori neguvernamentale din tara si din strainatate, dupa caz; raportul dintre cheltuielile estimate si necesarul pentru realizarea proiectului editorial, justificarea proiectului editorial.
Solicitarile trebuie trimise pana la data de 5 mai 2006, la urmatoarea adresa:
Administratia Fondului Cultural National
Calea Dorobantilor nr. 99 A, etaj II, birou 201,
Sector 1, Cod postal 010561, Bucuresti
prin urmatoarele modalitati:
- Prin posta recomandata; data relevanta este data expedierii prin posta, evidentiata de stampila postei;
- Prin livrare directa de catre solicitant sau de catre un agent desemnat printr-o procura la adresa de mai sus, de luni pana vineri, orele 12.00 – 16.00.