Beneficii economice din investitii sociale

Competitia nationala „Beneficii economice din investitii sociale” in cadrul proiectului „Economia sociala, model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor dezavantajate”

Obiectivele programului

Obiectivul general al proiectului este sa contribuie la dezvoltarea unui sistem eficient si modern al economiei sociale, pentru a creste calitatea vietii cetatenilor din Romania prin promovarea incluziunii active pe piata muncii.

Proiectul vizeaza numeroase arii de interventie, printre care cresterea gradului de incluziune sociala a grupurilor vulnerabile si facilitarea insertiei acestora pe piata muncii. In acest scop, se organizeaza o competitie pentru infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi sociale de insertie – asa cum sunt acestea definite in prezentul ghid.

In sensul acestei competitii, prin intreprindere sociala de insertie se intelege acea forma de organizare a carei functionare urmareste respectarea urmatoarelor principii generale:
a. integrarea profesionala a unui numar de persoane vulnerabile;
b. desfasoara activitati economice, facand fata constrangerilor si provocarilor mediului economic;
c. isi asuma un rol de acompaniere a persoanelor angajate, oferindu-le sprijin personalizat si formare la locul de munca pentru a dobandi calificari si competente profesionale necesare pe piata muncii.

Solicitanti eligibili

Participantii trebuie sa fie persoane juridice romane, cu sediul pe teritoriul oricareia dintre urmatoarele patru regiuni de dezvoltare din Romania: Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest sau Vest, sa aiba experienta de lucru de cel putin un an cu persoane provenind din grupuri vulnerabile si sa se incadreze intr-una din urmatoarele categorii:
– organizatii neguvernamentale;
– societati cooperative;
– societati comerciale care respecta principiile indicate in cadrul acestui ghid.

Participantii pot depune cererile individual sau in parteneriat. In ultimul caz, partenerii participantului trebuie sa fie persoane juridice si sa se incadreze intr-una din urmatoarele categorii:
– organizatii neguvernamentale;
– societati cooperative;
– autoritati publice locale.

In cadrul prezentei competitii se incurajeaza formele de asociere intre organizatii cu experienta complementara.

Activitati eligibile

Infiintarea unei intreprinderi sociale de insertie noi, cu personalitate juridica, care sa deruleze activitati in folosul comunitatii locale, prin angajarea cu contract de munca, conform legislatiei din Romania, a unor persoane care provin din grupuri vulnerabile, in numar de cel putin 1/3 din personalul structurii nou create / existente.

Participantul la competitie va trebui sa asigure o evidenta contabila separata pentru intreprinderea sociala de insertie sau pentru noile activitati dezvoltate, astfel ca in cazul in care aceasta functioneaza ca parte a unui ONG, societate cooperativa sau SRL se va
evidentia in bilantul consolidat activitatea economica a respectivei structuri, precum si numarul de angajati implicati direct.

Intreprinderile sociale de insertie sprijinite in cadrul competitiei vor urmari unul sau mai multe dintre urmatoarele elemente:
– realizarea unor activitati pentru care exista nevoi la nivel local, activitati care au potential de dezvoltare si permit crearea unor noi locuri de munca pentru persoane vulnerabile;
– insertia profesionala a unor persoane care provin din grupuri vulnerabile, care se confrunta cu probleme de integrare profesionala (insuficienta locurilor de munca, reticente si prejudecati ale angajatorilor, lipsa de competente specifice etc.);
– cresterea competentelor profesionale ale persoanelor vulnerabile angajate prin intermediul activitatilor de formare la locul de munca si asistenta sociala;
– respectarea principiilor de responsabilitate sociala, cu privire la salariatii proprii, comunitatea in care actioneaza si mediul inconjurator;
– respectarea prevederilor comunitare si nationale privind informarea si publicitatea.

Intreprinderile sociale de insertie pot activa in diverse sectoare economice, precum:
– productie, servicii din industria alimentara, servicii din industria turismului, activitati agricole, servicii de curatenie, curatatorie, bricolaj, servicii de amenajare si intretinere spatii verzi, reciclarea deseurilor, servicii de menaj, activitati mestesugaresti etc.

Intreprinderile sociale de insertie vor urmari reinvestirea, anuala, a cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.

Grupurile tinta eligibile:
– tineri care provin din sistemul de protectie a copilului;
– persoane care au parasit scoala timpuriu;
– familii monoparentale sau familii cu mai mult de 2 copii, cu venituri reduse;
– persoane fara adapost;
– persoane din comunitati rurale izolate;
– persoane cu trecut delincvent;
– persoane dependente sau foste dependente de consum de alcool sau droguri;
– persoane cu boli care le influenteaza viata sociala si profesionala (HIV/SIDA etc.);
– victime ale traficului de persoane;
– victime ale violentei in familie;
– beneficiari de venit minim garantat;
– persoane de etnie roma aflate in dificultate (cu venituri reduse si beneficiare de asistenta sociala);
– someri pe termen lung (somaj continuu mai mult de 12 luni);
– someri cu varsta de peste 45 de ani;
– persoane cu dizabilitati;
– alte grupuri vulnerabile.

Conditii de finantare
Fondul de premiere alocat: 260.000 euro.

Castigatorii competitiei vor primi un premiu de maximum 20.000 euro (ce va fi acordat in lei la cursul valutar de la data acordarii fiecarei transe).

Termene limita

Termenul limita de transmitere a propunerii: 28 februarie 2011.

Propunerile de intreprinderi se vor trimite in format electronic la adresa: [email protected], precum si in format de hartie, in doua exemplare, original si copie, la urmatoarea adresa:

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, camera 409, etaj 4
Strada Dem. I. Dobrescu, nr.2B, sector 1, Bucuresti
Tel./fax.: 021 314 69 37

Finantator: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Sursa: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top