Programul „Prima Casa” continua si in 2014, cu plafonul garantiilor fixat la 1,2 miliarde de lei

casa_bani.jpg

casa_baniBancile inscrise in programul „Prima Casa” vor primi sumele care nu au fost alocate in 2013, dar vor putea folosi si sumele neutilizate anul trecut, potrivit unei hotarari adoptate in ultima sedinta de Guvern.

Modificarile aduse programului „Prima Casa” vizeaza:

  • stabilirea plafonului suplimentar pe anul 2014 al garantiilor care pot fi emise la 1,2 miliarde lei;
  • utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL);
  • gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014;
  • largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei – Directia supraveghere, potrivit reglementarilor BNR referitoare la conditiiile de creditare ale persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului.

In plus, in 2014 vor putea fi reutilizate si sumele recuperate, iar in cazul in care acestea au fost in euro, se vor transforma in lei la cursul valabil la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern nr. 565/2013.

In Nota de Fundamentare a hotararii de Guvern sunt mentionate si bancile care s-ar putea inscrie in program. „Avand in vedere solicitarile repetate ale unor banci de a intra in programul Prima casa precum ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin ca si ale unor IFN – uri, Credit coop, Imocredit, se propune largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei – Directia supraveghere, potrivit reglementarilor B.N.R. privind conditiile de creditare destinate persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

In plus, solicitantii vor fi obligati sa transmita FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate.

In cea de-a patra etapa a programului guvernamental „Prima Casa” sunt inscrise urmatoarele banci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac, Raiffeisen Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Alpha Bank, Millennium Bank, Intesa Sanpaolo, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank si RIB.

Demarat in iulie 2009, programul a fost creat pentru sustinerea celor care doresc sa isi cumpere sau sa construiasca o locuinta, prin acordarea unei garantii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobanda redusa.

Document anexat:

Proiectul de hotarare privind normele de implementare a programului Prima Casa (DOC)

Nota de fundamentare (DOC)

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top