Un numar de 23 de orase din Romania vor beneficia de un proiect de colectare a deseurilor, in valoare de 2,3 milioane de euro, din care 1,09 milioane de euro finantare norvegiana, a carui perioada de implementare s-a incheiat in aprilie 2016, conform datelor prezentate intr-o dezbatere de specialitate, de catre implementatorul proiectului, GreenTech.
Proiectul de finantare este administrat de catre Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian privind dezvoltarea intreprinderilor si a industriei norvegiene si face parte din Programul „Inovare Verde in Industria din Romania”. Potrivit initiatorilor, in cadrul proiectului au fost achizitionate 35 de camionete pentru colectarea deseurilor reciclabile, 25 de unitati pentru presarea deseurilor, 4 autoturisme si 25 de moto-stivuitoare.
„Proiectul va fi implementat in 23 de orase din Romania, cu obiectivul de a prelua 15.210 de tone de deseuri reciclabile pe an de la diverse categorii de generatori: retaileri, societati comerciale, locatii HORECA, clienti industriali, cladiri de birouri, cat si de la populatie. In plus, pentru operarea punctelor de colectare mentionate vor fi generate minim 70 de locuri de munca noi„, noteaza GreenTech.
Noul serviciu de colectare poarta numele Sigurec Mobil si integreaza sisteme performante pentru colectarea deseurilor. Astfel, toate camionetele sunt dotate cu echipamente de cantarire si opereaza pe baza unui software inteligent ce inregistreaza in timp real tranzactiile efectuate. In felul acesta, sunt furnizate date clare si precise, precum tipul si greutatea deseurilor colectate. In acest mod este asigurata transparenta si trasabilitatea materialelor catre fabricile de reciclare. Proiectul a fost implementat in perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016.
Toate materialele colectate prin Sigurec Mobil sunt transportate in fabricile de reciclare din Romania, partenere in proiect, precum: Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp Reciclare, Greenglass Recycling, Ecopaper, Vrancart, Can-Pack Romania.
Sigurec, de la expresia „sigur reciclat” este un proiect Green Group care s-a dezvoltat in etape, incepand din 2012 cu amplasarea unui aparat automatizat in incinta Ministerului Mediului, odata cu semnarea unui Acord Voluntar intre minister, reciclatori si retaileri, si ajungand in prezent la un numar de 161 puncte fixe si mobile de colectare in 36 de judete din Romania.
Programul „Inovare Verde in Industria din Romania” face parte din schema de finantare oferita de Norvegia prin Granturile Norvegiene si vizeaza cresterea competitivitatii companiilor ce activeaza in industria verde, ecologizarea industriilor existente si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovatie.
Compania Greentech, parte din Green Group, a fost infiintata in anul 2002, devenid in timp unul dintre cei mai importanti reciclatori de mase plastice din din sud-estul Europei, avand instalatii de reciclare in Romania (la Iasi si Buzau), dar si in Serbia, Grecia si Macedonia. GreenTech proceseaza, anual, 130.000 de tone de ambalaje PET, din care rezulta aproximativ 95.000 de tone de fulgi PET spalati. Totodata, GreenTech este producator european de top pentru granule rPET destinate uzului alimentar si banda PET, cu o capacitate de 18.000 tone/an de granule rPET si 9.000 de tone/an banda PET.
Sursa: Agerpres