Proiect Google: Internet pentru peste 4,5 mld. de persoane

Google Balloons in New ZeelandIn Noua Zeelanda, Google a dat startul la teste ce includ baloane cu heliu care ofera posibilitatea de a transmite semnal pentru acces la internet, de la o altitudine de circa 20 km. Diametrul baloanelor fiind de 15 m. si avand scopul de a naviga in jurul Pamantului, transmitand catre sol semnal pentru internet. Scopul cu care Google a lansat acest proiect este acela de a conecta, in timp, la internet, cele peste 4,6 miliarde de persoane care nu au acces la acest serviciu.

Proiectul Loon, asa cum a fost botezat de catre Google, este rezultatul eforturilor depuse de catre specialistii de la laboratoarele X ale Google iar prin lansarea celor 30 de baloane deasupra lacului Tekapo, a fost incununata lansarea proiectului ce a avut loc in urma cu aproximativ 18 luni.

Baloanele se deplaseaza pe pozitia dorita de controlori, folosind algoritmi care stabilesc destinatia si pozitioneaza baloanele pe curentii de aer ce duc in acea directie. La final, baloanele vor forma o retea de hot spot-uri ce pot oferi viteze comparabile cu 3G, folosind frecvente radio deschise.

Cu ajutorul unor computere de mici dimensiuni ce sunt instalate asupra baloanelor, controlorii de la sol pot sa vada unde se afla baloanele, sa le modifice altitudinea si sa transmita semnal pe o suprafata de 1.250 km patrati iar pentru a capta semnalul venit de la baloane, utilizatorii de la sol trebuie sa detina un receiver in acest sens. Pentru a se conecta la reteaua de baloane, cate o antena speciala urmeaza sa fie instalata pe cladiri.

Urmatoarele teste vor include 300 de baloane ce vor forma un inel pe paralela 40, la sud de Noua Zeelanda, prin Australia, Chile, Uruguay, Paraguay si Argentina.

In prezent, cei care locuiesc in Noua Zeelanda, daca sunt interesati, au posibilitatea sa se inscrie la testarea baloanelor ce vor fi lansate pe viitor.

Google a evitat sa precizeze care vor fi costurile pentru baloane si receivere in cazul utilizatorilor finali dar intentia lor este de a le face cat mai accesibile consumatorilor, la un pret sub cel pe care-l impun cablurile in prezent. Google apreciaza ca o materializare a acestei idei indraznete, poate deveni cea mai ieftina cale prin care poate fi oferit acces la internet lumii intregi.

Anuntul a fost facut de catre companie pe blogul oficial Google si pe site-ul proiectului.
Sursa foto: Google.

One thought on “Proiect Google: Internet pentru peste 4,5 mld. de persoane”

  1. Sibianu spune:

    Eu zic ca asa ceva este SF. Nu cred in povestea asta mai repede de 20 de ani de acum incolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.