Podul Calafat - Vidin Martie 2013 (source: Wikipedia)A fost inaugurat noul pod de peste Dunare dintre Romania si Bulgaria, de la Calafat la Vidin si care va fi denumit „Noua Europa” („New Europe”). The New Europe Bridge este un proiect ce a a fost initiat in anul 2000, proiect asupra caruia si-au aplecat privirile 6 prim-ministii si care a devenit o lectie invatata de catre autoritati in ceea ce priveste eficienta cu care s-a lucrat, fereastra de timp ce a fost alocata, sursele de finantare implicate si relatiile dintre partile romano-bulgare, cu privire la dezvoltarea marilor proiecte de interes comun.

Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat Vineri – 14 Iunie 2013, in prezenta premierului Victor Ponta, a omologului sau bulgar, Plamen Oresarski, a comisarului european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, si a numerosi demnitari si reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania si Bulgaria. Finalizarea podului si a altor proiecte de asemenea anvergura, fiind apreciate ca reprezinta un simbolul al unor bune relatii intre state si oameni, si pot impulsiona dezvoltarea economica a Bulgariei si Romaniei.

Podul se intinde pe aproximativ doi kilometri, avand patru benzi rutiere – doua pe fiecare sens (3,75 m latime). Cuprinde si o linie simpla de cale ferata, o pista pentru biciclisti si doua trotuare. Pentru acest proiect, pe sectorul rutier s-au executat lucrari pe aproximativ 8,9 km de drum, dintre care 3,2 km cu doua benzi de circulatie pe sens. Au fost construite patru pasaje cu o lungime de 345 m, 290 m, 92 m si, respectiv, 83 m si o statie de taxare, inclusiv punctul de trecere frontiera – statia de lucru Calafat.

Pana la statia Golenti, sectorul feroviar a vizat lucrari de modernizare a 5,9 km de linie simpla existenta, in statia Golenti (patru linii) 1,9 km – si constructia a 3,2 km linie noua simpla, electrificata, care faciliteaza accesul direct de pe pod la calea ferata existenta Golenti-Calafat.

Costurile totale ale proiectului sunt de aproximativ 250 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridica la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiaza de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Valoarea totala a investitiei pentru partea romana, asigurata din fonduri de coeziune si de la bugetul de stat, este de 70,6 milioane de euro, din care 66,9 milioane de euro pentru executia lucrarilor. Din veniturile obtinute din taxele percepute la trecerea podului, statul roman va primi 17%, iar Bulgaria 83%, proportional cu investitia realizata de fiecare tara in parte.

Exploatarea podului si perceperea taxelor pentru traversare va fi asigurata de o societate mixta romano-bulgara avand sediul la Vidin. Echipe mixte de politisti de frontiera romani si bulgari vor efectua controlul calatorilor si a marfurilor pe teritoriul romanesc – in cazul traficului rutier si pe cel bulgar – in cazul traficului feroviar.

Importanta podului de la Calafat-Vidin reiese din faptul ca este al doilea pod ce face legatura intre Romania si Bulgaria, si va face parte din ramura sudica a coridorului IV european. Realizarea acestui pod fiind extrem de importanta pentru transportatori. El va face o legatura rapida intre Peninsula Balcanica si Europa Centrala si de Vest.

Avand in vedere fereastra de timp de 13 ani, cat a durat finalizarea proiectului, si situatiile neprevazute de care s-a lovit, este de asteptat ca viitorul proiect ce vizeaza un pod intre Romania si Bulgaria, anuntat fiind de catre presedintii Traian Basescu si Rosen Plevneliev, sa fie construit in conditii de eficienta si performanta mult mai ridicate, autoritatile exprimandu-si regretul cu privire la durata mult prea mare a proiectului pentru podul Calafat-Vidin, dar si dorinta de atinge un nivel de eficienta ridicat la dezvoltarea marilor proiecte de interes comun.

Sursa foto: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top