Proiectul privind combaterea spalarii banilor, aprobat de deputatii juristi

combatere_spalare_bani.jpg

Comisia juridica a votat marti mai multe modificari la proiectul de lege privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, prin care se transpun mai multe directive europene in legislatia romaneasca. S-a votat astfel interzicerea emiterii de actiuni la purtator si prevederea ca asociatiile si fundatiile sa fie obligate sa raporteze institutiilor statului toti beneficiarii finali, criticata de cei din opozitie.

“Actiunile la purtator emise anterior intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi convertite in actiuni nominative si actul constitutiv actualizat va fi depus la Oficiul Registrului Comertului. Detinatorii cu orice titlu de actiuni la purtator le vor depune la sediul societatii emitente in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. La data expirarii termenului, consiliul de administratie al societatii va inscrie pe titluri si in registrul actionarilor numele, prenumele, codul numeric personal si domiciliul actionarului persoana fizica, sau denumirea, sediul, numarul de inmatriculare si codul unic de inregistrare ale actionarului persoana juridica, dupa caz. Actiunile la purtator nedepuse la sediul societatii emitente se anuleaza de drept la data expirarii termenului prevazut, cu consecinta reducerii corespunzatoare a capitalului social. Neindeplinirea, pana la expirarea termenului, a obligatiei de conversie de catre societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni atrage dizolvarea acestora. La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul sau, dupa caz, tribunalul specializat va putea pronunta dizolvarea societatii”, prevede textul adoptat.

Deputatii juristi au votat si ca persoanele fizice care exercita sau au exercitat functii publice importante sa fie considerate persoane expuse public in sensul acestei legi, informeaza Agerpres. Membrii comisiei au inlocuit astfel termenul initial de “persoane expuse politic” cu cel de “persoane expuse public”.

Acestia sunt: sefi de stat, sefi de guvern, ministri si ministri adjuncti sau secretari de stat, membri ai Parlamentului sau ai unor organe legislative centrale similare, membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, membri ai curtilor supreme, ai curtilor constitutionale sau ai altor instante judecatoresti de nivel inalt ale caror hotarari nu pot fi atacate decat prin cai extraordinare de atac, membri ai organelor de conducere din cadrul curtilor de conturi sau membrii organelor de conducere din cadrul consiliilor bancilor centrale, ambasadori, insarcinati cu afaceri si ofiteri superiori in fortele armate, membrii consiliilor de administratie si ai consiliilor de supraveghere si persoanele care detin functii de conducere ale regiilor autonome, ale societatilor cu capital majoritar de stat si ale companiilor nationale, directori, directori adjuncti si membri ai consiliului de administratie sau membrii organelor de conducere din cadrul unei organizatii internationale.

Textul proiectului prevede ca aceste persoane nu mai sunt considerate expuse public dupa implinirea unui an de la data la care persoana a incetat sa mai ocupe o functie publica importanta.

Entitatile raportoare aplica, in plus fata de masurile-standard de cunoastere a clientelei, masurile suplimentare de cunoastere a clientelei in toate situatiile care, prin natura lor, pot prezenta un risc sporit de spalare a banilor sau de finantare a terorismului, inclusiv in cazul tranzactiilor sau relatiilor de afaceri cu persoanele expuse public sau cu clienti ai caror beneficiari reali sunt persoane expuse public, inclusiv pentru o perioada de cel putin 12 luni incepand cu data de la care respectiva persoana nu mai ocupa o functie publica importanta.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.